Fordøjelse og optag af sundhedsgavnlige mælkeproteiner
Ved mejeriproduktionen af ost og kasein opstår bistrømme, der indeholder høje koncentrationer af proteiner med sundhedsgavnlige egenskaber. Fx har flere kliniske studier vist positive helbredseffekter af mælkeproteinerne alfa-laktalbumin, kaseinoglykomakropeptid (CGMP) og osteopontin på tarmsundhed og immunsystemets udvikling. De bagvedliggende mekanismer for den sundhedsfremmende effekt af komponenterne er dog ukendte. Dette tværvidenskabelige projekt vil belyse disse mekanismer.
Af: Grith Mortensen
Projektets hovedformål er at undersøge og dokumentere hvorledes de sundhedsgavnlige mælkeproteinkomponenter osteopontin, kaseinomakropeptid (CGMP) og alfa-laktalbumin fordøjes, og hvorledes de dannede peptider indvirker på tarmceller, optages over tarmen og derefter fordeler sig i blod, væv og organer i en dyremodel.
I projektet anvendes avancerede fordøjelsesmodeller, state-of-the-art genekspressionsanalyse og højsensitiv massespektrometri til at undersøge, hvorledes osteopontin, CGMP og alfa-laktalbumin fordøjes.
Detaljeret viden om disse processer er grundlæggende for at afklare og forstå, hvordan mælkeproteiner kan have en sundhedsgavnlig effekt på kroppen. Projektet bidrager til at fremtidssikre et dansk vækstpotentiale inden for applikation af mælkekomponenter i nye, sundhedsfremmende mejeriprodukter.
Projekt: Januar 2018 - December 2019
Budget: 4.152.000 DKK
Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Arla Foods Ingredients, Københavns Universitet, Aarhus Universitet
Projektleder: Esben Skipper Sørensen
Institution: Institut for Molekylær Biologi og Genetik, Aarhus Universitet
Deltagere: Jan Johannes Enghild, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Anette Müllertz, Institut for Farmaci, Københavns Universitet
Albert Johannes (Bart) Buitenhuis, Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning,
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Publikationer og præsentationer
Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:
Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende: