10. juli 2023

Debat: Danskerne mangler viden om mejeriprodukters næringsværdi og rolle i en grønnere kost

 

Mejeriprodukter kan bidrage til et måltid med umami-smag, næring og tekstur og på den måde kan være med til at spille retter med grøntsager og bælgfrugter gode og skabe en vedvarende grønnere kost. Det skriver Mejeriforeningens ernæringschef, Merete Myrup, i dette indlæg, der har været bragt i Avisen Danmark.

 

Af Merete Myrup, ernæringschef, Mejeriforeningen

Mejeriprodukter og calcium hænger uløseligt sammen. Det ved langt størstedelen af danskerne. Der er dog langt færre, som ved, at mælk og andre mejeriprodukter er rige på næringsstoffer som vitaminerne B12 og B2 samt fosfor. Det viser en ny undersøgelse af danskernes syn på bæredygtighed og kost foretaget af Norstat for Mejeriforeningen.

I undersøgelsen bliver der også spurgt, hvilke faktorer der er vigtige, når der købes fødevarer. Her ligger pris og smag i top, mens næsten hver tredje svarer næringsværdi. Hver femte svarer påvirkning på natur og miljø. Halvdelen svarer også, at de har overvejet at spise mere bæredygtigt. Alligevel har mange svært ved for alvor at tage skridtet.

Det skyldes blandt andet mangel på viden om bæredygtig mad og drikke, men også helt konkret viden om og inspiration til, hvordan man tilbereder de råvarer og retter, som er nye for mange. Ved det nyligt afholdte Madens Folkemøde rejste vi derfor spørgsmålet og en debat om, hvordan vi kan ændre vores madvaner, så vi spiser mere bæredygtigt. Her blev der blandt andet argumenteret for, at smagen er helt central, når det kommer til at få danskerne til at spise flere grønne måltider.

Her kan mejeriprodukter som forskellige oste spille en stor rolle, da de kan bidrage til et måltid med umami-smag, næring og tekstur og på den måde kan være med til at spille retter med grøntsager og bælgfrugter gode. Og så kan de også være med til at skabe en genkendelighed, der gør, at retterne bliver en del af hverdagen, så vi får skabt en vedvarende grønnere kost.

På Madens Folkemøde var debattørerne i øvrigt enige om, at børn og unge er hovedingrediensen i opskriften på mere bæredygtige madvaner. Hverdagens mad i børnefamilierne skal være tilgængelig og nem, og vi skal igen have skabt større nysgerrighed for råvarer, næringsværdi, smage og have sanserne i spil. Det vil både vise sig i klimaregnskabet og i danskernes sundhed.

Med den store og berettigede fokus på bæredygtighed i vores kost, kan mange desværre komme til at glemme ernæring og sundhed. Sundhed er stadig i top tre over de vigtigste faktorer, når danskerne køber ind, men undersøgelsens resultater peger også i retning af, at vi har en opgave i at oplyse danskerne bedre om vigtigheden af næringsrige råvarer.

I Mejeriforeningen vil vi i hvert fald gøre vores for, at danskerne kan fylde indkøbskurven på et mere oplyst grundlag.