Gourmetprisen 2022

Økologisk flødedessert med kirsebær, økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt, Gammel Knas og Hallands Himmel vinder Gourmetprisen 2022.

Der var stærke følelser og stor velsmag på spil, da dommerpanelet onsdag 31. august kårede årets fire vindere af Gourmetprisen 2022. 45 mejeriprodukter deltog, 12 produkter blev nominerede og 4 vandt, produceret af mejerier fra både Sønderjylland, Vestjylland, Nordsjælland og Sverige. Det høje kvalitetsniveau over hele linjen gjorde det svært for dommerne at udvælge vinderprodukterne.


Det er 17. gang, at Mejeriforeningens Gourmetprisen bliver uddelt for at fejre det store, mangfoldige
udvalg af oste og mejeriprodukter i verdensklasse fra de danske mejerier. Det kompetente
dommerpanel havde ved prisuddelingen fornøjelsen af at smage og vurdere alle 12 finale-produkter
fra mejerier i hele landet og et par enkelte fra Sverige.

Årets vindere i de fire kategorier er:

  • Is og konsummælksprodukter: Økologisk Flødedessert med Kirsebær fra Øllingegaard Mejeri
  • Smør: Økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt fra Naturmælk
  • Hårde oste: Gammel Knas, Arla Unika, Arla Nr. Vium Mejeri
  • Bløde oste: Hallands Himmel, Arla Unika, Arla Kvibille Mejeri (Sverige)

Se alle årets indsendte produkter her. 


Gourmetprisen er med til at holde os til ilden

Adm. direktør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk og Øllingegaard Mejeri var henrykt over
førstepladsen i kategorien med både is og konsummælksprodukter og smør.
“Vi arbejder hver dag på at lave endnu bedre produkter, så denne anerkendelse betyder noget for os
alle sammen, både mejerister, landmænd og produktion. Vi har altid bakket op om Gourmetprisen,
fordi vi mener, at det er vigtigt.”

Også Alex Racoveneau, direktør i Arla Unika, var begejstret for årets Gourmetprisen:
“Vi er først og fremmest utroligt glade og ydmyge over for anerkendelsen fra et professionelt panel,
der fokuserer på smag. I Arla har vi nogle helt fantastiske mejerister, som producerer produkterne. Og
så har vi en produktudvikler i verdensklasse, Mads Østergaard, der skaber kongstanken bag ostene,
der vandt. Det er en kæmpe stor fornøjelse at arbejde med så dygtige mennesker.”


Kamp til stregen mellem dommerne

Der var gode diskussioner og både enighed og uenighed, da dommerpanelet kastede sig over
finaleprodukterne hos The Lab Kitchen i København. Et meget højt niveau var alle dommere dog
enige om i det tætte opløb, hvor dommernes opgave var at smage, nyde, analysere, perspektivere og
frem for alt formidle både oplevelsens karakter og deres holdning til den.

Dommerpanelet bestod af stifter af magasinet Lækkerier, Mika Wulff, madjournalist og blogger på
Feinschmeckeren, Rasmus Palsgård, Indehaver af Omegn og Venner i TorvehallerneKBH, Denny
Vangsted og ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk, Camilla Bojsen-Møller.

Mika Wulff satte efter Gourmetprisen 2022 ord på sine oplevelser:
“Gourmetprisen er hvert år en kærlig reminder om, hvor dygtige mejerierne er i Danmark, og hvor
stor en lyst til at forny og innovere, der findes på mejerierne. For mig personligt er det også super
spændende at holde mig opdateret på, hvad der sker på mejeriområdet, og hvilke produkter jeg kan
bruge i mine opskrifter.”


En fejring af de danske mejerier

Mejeriforeningen har gennem en lang årrække sat fokus på det ekstremt høje niveau, som de danske
mejerier byder på. Et niveau, der hænger sammen med en dansk tradition inden for mejeriprodukter,
samt de seneste 10-20 år, hvor Danmarks gastronomi virkelig er kommet på verdenskortet.
“En dag som i dag viser os, at det store arbejde, som mejerierne lægger for dagen med hele tiden at
videreudvikle og nyskabe, i den grad giver pote. Det er skønt at se, igen hvor højt niveauet ligger,
inden for så mange forskellige mejerikategorier. Og så er det dejligt, at vinderprodukterne kan købes
ude i butikkerne, så alle danskere selv kan smage dem, ” sagde direktør i Mejeriforeningen, Henrik
Damholt Jørgensen.

Pressefotos og info

Pressefotos til fri anvendelse i forbindelse med omtale af Gourmetprisen. Kreditering er Molly
Grønberg for Mejeriforeningen. For yderligere information kontakt presseansvarlig Louise Taarnhøj
på 27 28 88 79 eller louise@koalitionkbh.dk

 

Om Gourmetprisen:

Mejeriforeningens Gourmetprisen blev stiftet i 2003 i regi af Landsmejeriudstillingen (som i dag
hedder International Food Contest) for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske
mejeriprodukter. Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig
derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes
gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i dommerpanelet, som typisk består af kokke og
professionelle gastronomiske formidlere.

DOMMERNES KOMMENTARER TIL DE FIRE VINDERE AF GOURMETPRISEN 2022

Vinder i kategorien Is og konsummælksprodukter

 Økologisk Flødedessert med Kirsebær fra Øllingegaard Mejeri

  • Syrnet fløde (10 %) med økologiske kirsebær
  •  Det er modigt og ambitiøst at kaste sig over kategorien for frugtyoghurt, som
    bliver løftet med det her skønne lille innovative produkt. Basen er sindssygt
    lækker, fed og cremet, og vi værdsætter, at mejeriet udfordrer, hvad fedtindholdet
    kan være i en yoghurt. Flotte røde farvespil mod det hvide og en rigtigt god smag,
    der hverken bliver for sød eller kunstig. Højkvalitetsdessert eller -morgenmad til
    børn og voksne. Vi er vilde med det!

 

Vinder i kategorien Smør

Økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt fra Naturmælk

  • Saltet kærnesmør
  • Det ligner en almindelig smør, indtil man oplever smagen, der er fuldstændigt
    sublim. Skøn farve, god tæthed og fasthed, ren og fed og med en legende syre og
    et flot inkorporeret salt. Går imod trenden med tydelige saltflager, og det er
    forfriskende med en smør, hvor saltet fremhæver smørsmagen, snarere end bare
    at smage salt. En smør, man kan bruge til alt, og hvis smør kan have en
    personlighed, er det en smør, der hviler i sig selv. Den vil os noget; den taler til os.
    Vi er stærkt begejstret!


Vinder i kategorien Hårde oste

Gammel Knas, Arla Unika, fra Arla Nr. Vium Mejeri

  • 24 mdr. modnet havarti, 36 % fedt, Gourmetprisen-vinder i 2015, 2020 og 2022
  • En ost, man aldrig bliver mæt af. Den har fylden, tyngden, syren, sødmen og en
    fantastisk konsistens, og vi kunne spise den hver eneste dag resten af vores liv.
    Ikke for tung, ikke for let; vi kan simpelthen ikke finde noget som helst, der er galt
    med den. Det er ren ostelykke. En ordentlig krammer af en ost. Som en følelse af
    at være kommet hjem. Der er ingen vej uden om at kalde årets vinder for: Den
    perfekte ost!


Vinder i kategorien Bløde oste

Hallands Himmel, Arla Unika, fra Arla Kvibille Mejeri (Sverige)

  • 5 mdr. modnet dehydreret blåskimmelost
  • En fantastisk ost med fuld fart på og dog i vidunderlig balance. To verdener
    smelter sammen med den halvfaste tekstur og den cremede blåskimmel i en
    smagseksplosion af alt muligt dejligt. Starter i en venlig karameltone og jordede
    noter, men så kommer blåskimlen bragende og overrasker og udfordrer med hver
    en bid. En virkelig interessant måde at lege med begrebet blåskimmel på under en
    smuk skorpe, som er central for helhedens balancepunkt. En meget, meget dejlig
    ost, der kan bruges til det hele. Vild og voldsomt vellykket!

Bedømmelse

Produkterne smages blindt, og følgende kvalitetsparametre blev vurderet:
● Udseende
● Lugt
● Smag
● Grundsmagsbalance
● Mundfornemmelse/tekstur
● Flavorhelhed
● Balance
● Kompleksitet/synergi
● X-faktor


Dommerne vælger hver deres favoritter, og de bliver derefter enige om, hvilket produkt i hver
kategori, som fortjener at vinde.

Se alle årets indsendte produkter her.


Mere info om Gourmetprisen fås hos Pia Damgaard Beck, teamleder ved Mejeriforeningen, 8731
2075 / 23486373, pdb@mejeri.dk