Smør - Fremstilling af et nyt smørprodukt med forbedrede ernæringsmæssige egenskaber
Projektets formål er at udvikle enzymatiske metoder til fremstilling af nye smørprodukter.
Af: Grith Mortensen
Højt indtag af fedtstoffer gennem kosten har afgørende virkning i forhold til frekvensen af hjertekarsygdomme samt diabetes.
Nogle nye typer af fedtstoffer, for eksempel diacylglyceroler, hvor hvert fedtmolekyle kun indeholder glycerol med to fedtsyrer, har vundet meget store markedsandele i Japan på grund af en række ernæringsmæssigt relevante effekter, herunder effekt på blodfedtprofil, vægttab m.m.
I projektet udvikles enzymatiske metoder til fremstilling af nye smørprodukter, som har mindre tendens til aflejring i fedtvæv efter indtagelse. Produkterne er baseret på smørfedt opblandet med diacylglyceroler.
Projekt: 1. juni 2002 - 31. december 2005
Budget: 3.866.813 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: Innovationsloven
Projektleder: Xuebing Xu
Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Biokemi & Ernæring
Deltagere: Forskningschef Kirsten Jakobsen, Danmarks JordbrugsForskning og Forsker Charlotte Jacobsen, Danmarks Fiskeriundersøgelser
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2003) 8.
Journal of American Oil Chemits Society, Vol. 82, no 5 (2005).