Ny handelsaftale med Canada og EU gavner dansk oste-eksport

I dag træder frihandelsaftalen mellem EU og Canada i kraft. Aftalen giver den danske fødevareklynge markant bedre adgang til det canadiske marked.

Branchen
EU
Eksport
Internationalt

Den frihandelsaftale, der i dag træder i kraft mellem EU og Canada, indebærer, at op mod 91,7 pct. af tolden på landbrugs- og fødevareområdet vil blive fjernet som del af frihandelsaftalen. For mejerisektoren betyder aftalen, at den toldfri kvote for ost til Canada bliver mere end fordoblet. Aftalen giver dermed god mulighed for, at danske virksomheder kan øge eksporten af både kvalitetsoste og industriost, der indgår som ingrediens i anden fødevareproduktion.

I en kommentar til aftalen, udtaler formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild:

”Der er tale om en vigtig aftale, som nu endelig kan træde i kraft. Den danske fødevareklynge er helt afhængig af velfungerende handelsaftaler og international samhandel. Det her er en aftale, som både vil være til gavn for den danske fødevareklynge og den canadiske.”

Danmarks eksport af ost til Canada havde i 2016 en værdi af lige knap 90 mio. kroner. Udover mejerisektoren vil frihandelsaftalen også få betydning for eksporten af sammensatte fødevarer som fx kiks, brød, bagværk, kartoffelstivelse og ingredienser til brug i forarbejdning af fødevarer og foder.

Aftalen vil være fuldt indfaset på landbrugs- og fødevareområdet over en fem- til syvårig periode.

Download mere info:
Landbrug & Fødevarer har udarbejdet en kort vejledning om frihandelsaftalen (PDF)

Arla skal spare 3 mia. kr.

Arla Foods har lanceret et nyt internt transformationsprogram ved navn ’Calcium’, som skal levere mere end 3 mia. kr. i besparelser inden udgangen af 2020 gennem øget effektivitet i alle dele af virksomheden.

Læs mere

3. klasse fra Odder bag en af Danmarks bedste madpakker

Med den gyldne madpakkepokal i hænderne kan eleverne i 3. x fra Vestskolen - Vestmarken i Odder kalde sig vindere af Madpakkedysten, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag. Sammen har de opfundet opskriften på én af Danmarks bedste madpakker.

Læs mere

232.000 danskere til Økodag

Den årlige Økodag, hvor de økologiske malkekøer lukkes ud på græs, er et sikkert hit blandt mange danskere. I søndags var 232.000 en tur på landet for at opleve de firbenene springe ud af stalden på en af de i alt 73 gårde, der holdt åbent hus.

Læs mere