Ny handelsaftale med Canada og EU gavner dansk oste-eksport

I dag træder frihandelsaftalen mellem EU og Canada i kraft. Aftalen giver den danske fødevareklynge markant bedre adgang til det canadiske marked.

Branchen
EU
Eksport
Internationalt

Den frihandelsaftale, der i dag træder i kraft mellem EU og Canada, indebærer, at op mod 91,7 pct. af tolden på landbrugs- og fødevareområdet vil blive fjernet som del af frihandelsaftalen. For mejerisektoren betyder aftalen, at den toldfri kvote for ost til Canada bliver mere end fordoblet. Aftalen giver dermed god mulighed for, at danske virksomheder kan øge eksporten af både kvalitetsoste og industriost, der indgår som ingrediens i anden fødevareproduktion.

I en kommentar til aftalen, udtaler formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild:

”Der er tale om en vigtig aftale, som nu endelig kan træde i kraft. Den danske fødevareklynge er helt afhængig af velfungerende handelsaftaler og international samhandel. Det her er en aftale, som både vil være til gavn for den danske fødevareklynge og den canadiske.”

Danmarks eksport af ost til Canada havde i 2016 en værdi af lige knap 90 mio. kroner. Udover mejerisektoren vil frihandelsaftalen også få betydning for eksporten af sammensatte fødevarer som fx kiks, brød, bagværk, kartoffelstivelse og ingredienser til brug i forarbejdning af fødevarer og foder.

Aftalen vil være fuldt indfaset på landbrugs- og fødevareområdet over en fem- til syvårig periode.

Download mere info:
Landbrug & Fødevarer har udarbejdet en kort vejledning om frihandelsaftalen (PDF)

12 nuancer af smør

Der er fuldt booket op til en række gastronomiske workshops om smør, som Mejeriforeningen i øjeblikket afholder i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Deltagerne er madskribenter, faglærere og bloggere, som undervejs lærer at smage forskel på en lang række smørprøver. Vi var med til workshoppen på Restaurant Koch i Aarhus.

Læs mere

IDF får ny generaldirektør

Canadieren Caroline Emond overtager toppost i mejersektorens internationale sammenslutning.

Læs mere

12 siders fakta om mælk

Myter om mælk eksisterer stadig i bedste velgående. I det nye nummer af sundhedsmagasinet Helse får læserne serveret masser af solid viden om mælk og dens sunde egenskaber.

Læs mere