På mejeriet

Når mælken er blevet standardiseret og varmebehandlet, er den klar til at blive forarbejdet til et specifikt mejeriprodukt. Læs her om fremstillingen af drikkemælk, ost, syrnede mejeriprodukter som skyr og yoghurt samt smør og kærnemælk.

Mælk er en fantastisk råvare, som kan anvendes til et utal af forskellige produkter. I artiklerne herunder kan du læse mere om fremstilling af drikkemælk, ost, yoghurt, skyr og andre syrnede produkter samt smør, blandingsprodukter og kærnemælk.

I afsnittet produktion kan du se en grafisk fremstilling af mælkens vej fra koen og gennem mejeriet.

Sådan fremstilles drikkemælk

Når man fremstiller drikkemælk som sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk, handler det i høj grad om at finde den ønskede fedtprocent. ...

Sådan fremstilles ost

Sådan bliver mælk til ost. Osteløbe og mælkesyrekultur er to vigtige ingredienser, når mælk skal forvandles til ost. Læs mere om hvordan man...

Sådan fremstilles smør, blandingsprodukter og kærnemælk

Smør fremstilles af fløde, der 'æltes' i en traditionel kærne eller en såkaldt kontinuerlig smørmaskine. Kærnemælk er et restprodukt ved fre...

Sådan fremstilles syrnede produkter

Skyr, yoghurt, ymer, ylette, A38, tykmælk, cremefraiche m.m. kaldes syrnede mejeriprodukter. De fremstilles ved at ’syrne’ mælk eller fløde...

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning
Se profil

12 års vækst i den økologiske mejerieksport er brudt

De danske mejerier eksporterede i 2018 økologiske produkter for i alt 1,5 mia. kr. Det er 75 mio. kr. mindre end i 2017.

Læs mere

Se og hør om ostemagernes hemmeligheder

’Mød Danmarks ostestjerner’ hedder en ny serie med videoportrætter, hvor nogle af landets bedste ostemagere fortæller om deres passion for at lave ost.

Læs mere

På jagt efter den gådefulde sundhedsværdi i mejeriprodukter

Samspillet mellem proteiner, calcium og fedt i ost og andre mejeriprodukter giver en ekstra sundhedseffekt. Det ved forskerne, men de ved endnu ikke hvorfor. Effekten kaldes fødevarematricen, og det var emnet for en velbesøgt konference på Axelborg for nylig.

Læs mere