På mejeriet

Når mælken er blevet standardiseret og varmebehandlet, er den klar til at blive forarbejdet til et specifikt mejeriprodukt. Læs her om fremstillingen af drikkemælk, ost, syrnede mejeriprodukter som skyr og yoghurt samt smør og kærnemælk.

Mælk er en fantastisk råvare, som kan anvendes til et utal af forskellige produkter. I artiklerne herunder kan du læse mere om fremstilling af drikkemælk, ost, yoghurt, skyr og andre syrnede produkter samt smør, blandingsprodukter og kærnemælk.

I afsnittet produktion kan du se en grafisk fremstilling af mælkens vej fra koen og gennem mejeriet.

Sådan fremstilles drikkemælk

Når man fremstiller drikkemælk som sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk, handler det i høj grad om at finde den ønskede fedtprocent.

Sådan fremstilles ost

Sådan bliver mælk til ost. Osteløbe og mælkesyrekultur er to vigtige ingredienser, når mælk skal forvandles til ost. Læs mere om hvordan man...

Sådan fremstilles smør, blandingsprodukter og kærnemælk

Smør fremstilles af fløde, der 'æltes' i en traditionel kærne eller en såkaldt kontinuerlig smørmaskine. Kærnemælk er et restprodukt ved fre...

Sådan fremstilles syrnede produkter

Skyr, yoghurt, ymer, ylette, A38, tykmælk, cremefraiche m.m. kaldes syrnede mejeriprodukter. De fremstilles ved at ’syrne’ mælk eller fløde...

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning

3339 4809

2098 7518

Se profil

Nu skal pastaen og pølseretten løftes med en dosis mælk

Fire nye opskrifter på retter med mælk som en vigtig ingrediens er Mejeriforeningens bidrag til FN’s World Milk Day mandag den 1. juni. Bag opskrifterne står en populær madblogger med 30.000 Instagram-følgere.

Læs mere

Mejeriforeningen afholdt generalforsamling på nettet

Mejeribrugets klimaindsats, EU-budget og Brexit var blandt emnerne, da Mejeriforeningen torsdag afholdt generalforsamling. På grund af Coronakrisen blev arrangementet afviklet som et videomøde.

Læs mere

Årets mejeriarrangement i Herning aflyses

Dette års udgave af International Food Contest (IFC) i MCH Herning Messecenter aflyses på grund af risikoen for spredning af Covid19. ”Vi foretrækker at være på den sikre side, og ser frem til at komme stærkt igen i 2021. Better safe than sorry,” lyder det fra udstillingens formand Søren Jensen.

Læs mere