FN: Mejerisektoren er afgørende for en bæredygtig udvikling af kloden

Mælkeproduktion er en central del af indsatsen for at afskaffe fattigdom og forsyne verdens befolkning med sikre og sunde fødevarer, lyder det i en fælles erklæring fra FN-organisationen FAO og den internationale mejeriorganisation IDF.

Jeremy Hill, IDF (tv.) og Ren Weng, FAO, havde de store smil fremme efter at have underskrevet 'Rotterdam deklarationen' om mejerisektorens bidrag til en bæredygtig udvikling af kloden. (Foto: Cashmira Hoogenraad/IDF)

”Mejerisektoren spiller en nøglerolle i opfyldelsen af bæredygtighedsmålene i FN’s 2030-dagsorden.”

Så kontant lød udmeldingen fra Ren Wang, Assistant Director General i FN-organisationen FAO, da han sammen med Jeremy Hill, afgående præsident for den internationale mejeriorganisation, IDF, undertegnede en fælles erklæring om mejeribranchens bidrag til klodens udvikling: ’Rotterdam-deklarationen’.

Deklarationen blev underskrevet i forbindelse med IDF’s årsmøde World Dairy Summit i Rotterdam.

Livsgrundlag for en mia. mennesker
I deklarationen anerkendes mejerisektorens vigtige bidrag til at forsyne verdens befolkning med sunde og sikre fødevarer. Samtidig understreges sektorens socio-økonomiske betydning – ikke mindst i den tredje verden. Omkring 80 mio. kvinder er beskæftiget med mælkeproduktion, som på verdensplan er grundlag for 240 mio. arbejdspladser, hvilket i runde tal betyder, at omkring en mia. menneskers livsgrundlag understøttes af sektoren.

Plads til forbedringer
I deklarationen forpligter mejerisektoren sig samtidig til at gøre mælke- og mejeriproduktionen mere bæredygtig, og i særlig grad gøre en indsats for familiebrug og andre småproduktioner.

”Vi må erkende, at mejerisektoren ikke er perfekt, og at der fortsat er betydelige muligheder for effektiviseringer og forbedringer, der kan øge bæredygtigheden i værdikæden,” sagde IDF-præsident Jeremy Hill i forbindelse med undertegnelsen.

”Jeg er overbevist om, at vi vil se tilbage på denne deklaration som en skelsættende begivenhed i mejerihistorien,” sagde han og pegede på tekstens understregning af mælke- og mejerisektorens ’indflydelse og betydning for verden’.

Nye tal om mejeribranchen

Hvor mange ton ost eksporterede Danmark sidste år? Er importen af yoghurt stigende? Få svarene i en helt ny udgave af den klassiske ’Mejeristatistik’.

Læs mere

Oste forvandles i kalkgruben

Thise Mejeri lader nogle af deres oste ’gå under jorden’ – nærmere bestemt i Hjerm Kalkgrube – når de skal lagre. Opholdet giver ostene en helt anden smag og konsistens, end de ville have fået på et normalt lager.

Læs mere

Kvægbruget møder veloplagt kommissær i Bruxelles

Formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, mødtes tirsdag aften med EU's landbrugskommissær Phil Hogan i Bruxelles for at drøfte forslaget til CAP 2020 og markedssituationen.

Læs mere