Mors Dessert

Jordbærgrød med rugbrødsmandelknas, vaniljeis og flødeskum

Mors Dessert

6-8 personer

Jordbærgrød
800 g søde friske jordbær
2 dl vand
1 stang vanilje
150 g sukker
3 spsk. maizena
lidt frisk citronsaft

Rugbrødsmandelknas
200 g tørt rugbrød
40 g mandler
40 g smør
40 g sukker

Desuden
1 liter god vaniljeis, hjemmelavet eller frisk fra mejeriet
3 dl piskefløde

Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene. Tag ca. 200 g bær fra til senere. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.

Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.

Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur. Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.

Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.

Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter. Vip rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.

Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.

Pisk imens piskefløden til blødt skum. Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med en tyk dyne af flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.

Server straks for 6-8 heldige mennesker.

Nærkontakt med landbruget

1.500 børn og voksne blev klogere på mælkeproduktion til Åbent Landbrug på gården St. Hessel i går søndag.

Læs mere

Den fynske rygeost fejres i dag

Madfestivalen SPIS! Odense markerer ’Rygeostens Dag’ med musik, smagsprøver og workshops i den fynske hovedstad.

Læs mere

Åbent Landbrug sætter klimaet i højsædet

Landmænd på 62 gårde, heraf 31 mælkeproducenter, fortæller om deres arbejde med at mindske klimaaftrykket til Åbent Landbrug søndag den 15. september kl. 10-16.

Læs mere