Mors Dessert

Jordbærgrød med rugbrødsmandelknas, vaniljeis og flødeskum

Mors Dessert

6-8 personer

Jordbærgrød
800 g søde friske jordbær
2 dl vand
1 stang vanilje
150 g sukker
3 spsk. maizena
lidt frisk citronsaft

Rugbrødsmandelknas
200 g tørt rugbrød
40 g mandler
40 g smør
40 g sukker

Desuden
1 liter god vaniljeis, hjemmelavet eller frisk fra mejeriet
3 dl piskefløde

Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene. Tag ca. 200 g bær fra til senere. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.

Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.

Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur. Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.

Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.

Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter. Vip rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.

Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.

Pisk imens piskefløden til blødt skum. Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med en tyk dyne af flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.

Server straks for 6-8 heldige mennesker.

Se Marie Holm besøge Aabybro Mejeri i Nordjylland og lave desserten

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere