Mors Dessert

Jordbærgrød med rugbrødsmandelknas, vaniljeis og flødeskum

Mors Dessert

6-8 personer

Jordbærgrød
800 g søde friske jordbær
2 dl vand
1 stang vanilje
150 g sukker
3 spsk. maizena
lidt frisk citronsaft

Rugbrødsmandelknas
200 g tørt rugbrød
40 g mandler
40 g smør
40 g sukker

Desuden
1 liter god vaniljeis, hjemmelavet eller frisk fra mejeriet
3 dl piskefløde

Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene. Tag ca. 200 g bær fra til senere. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.

Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.

Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur. Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.

Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.

Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter. Vip rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.

Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.

Pisk imens piskefløden til blødt skum. Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med en tyk dyne af flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.

Server straks for 6-8 heldige mennesker.

Se Marie Holm besøge Aabybro Mejeri i Nordjylland og lave desserten

Mere mælk og mere ost på privatmejerierne

2019 var et godt år for de privatejede mejerier, som både indvejede mere mælk og producerede mere ost end året før. Det konstaterede formanden for Foreningen Danmarks Privatmejerier på foreningens generalforsamling.

Læs mere

Arla går med i kampen mod madspild

Arla Fonden, Too Good To Go og Arla er er gået sammen i en ny alliance, der skal bekæmpe madspild i de danske hjem.

Læs mere

Her laves der mælk, så fuglene synger

Jørga og Ebbe Hvelplund skaber plads til natur og et varieret dyre- og planteliv i deres økologiske mælkeproduktion. Parrets bedrift blev mandag præsenteret som et godt eksempel på bæredygtigt landbrug.

Læs mere