Kærnemælkskoldskål med vanilje og rosenvand

Sådan laver du selv en vidunderlig og nem koldskål parfumeret med en lille smule rosenvand, der fremhæver både vanilje- og citronsmagen og lægger sig som en hemmelig bund bag kærnemælken og får koldskålen til at smage mere af … koldskål! Opskriften er udviklet af dessertspecialist m.m. Marie Holm

Smag
Tilberedning
Produkter

Ingredienser (til 4 personer)

1 stang vanilje

100 g sukker

3 æggeblommer

5 dl ymer

5 dl kærnemælk

1 dl piskefløde

fintrevet skal af 1 stor usprøjtet citron

1 spsk. rosenvand (kan købes hos etniske grønthandlere, i helsekostforretninger og hos materialister).

Til servering friske hindbær frisk sødskærm (spansk kørvel) eller kørvel specier, tvebakker eller kammerjunkere

Sådan gør du:

Flæk vaniljestangen, skrab kornene, og mas dem sammen med et par spsk. af den samlede sukkermængde – brug den flade side af en kniv.

Hæld ”vaniljesukkeret” og resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og pisk til en cremet æggesnaps.

Vend ymer i æggesnapsen, og tynd så blandingen ud med kærnemælk og piskefløde.

Tilsæt nu revet skal af citron samt rosenvand – jeg bruger ikke citronsaft, da koldskålen har masser af syrlighed fra kærnemælk og ymer.

Lad koldskålen trække i køleskabet en time før servering.

Se video hvor Marie Holm laver koldskålen sammen med Nelly Riggelsen fra Naturmælk

Server koldskålen iskold, gerne med lidt friske hindbær og sødskærm på toppen. Lidt knuste småkager som specier, tvebakker eller kammerjunkere er dejligt drys…

ENERGIFORDELING
Energifordeling og -indhold pr. person:

Protein 13 pct.

Kulhydrat 40 pct.
Fedt 47 pct.
1339 kJ – 319 kcal

Tip: Vil du lave koldskålen helt uden æg, så drop æggeblommerne, og gå ned i sukkermængde til 85 g sukker. Rør sukkeret i ymeren sammen med vanilje, og følg ellers opskriften.

Opskriften er udviklet af madskribent Marie Holm, som blandt andet har skrevet bøgerne 'Budding & andre dirrende desserter' og 'Flere dirrende desserter'.

 

Fyrtårnet ragede op over rivalerne

Restauranten Studio brugte Fyrtårnsost fra Thise Mejeri i den ret, der sejrede i ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere

Landmænd og gæster i tæt dialog

400 familier tog på landet og fik en personlig rundvisning på en gård, da der søndag blev holdt Åbent Landbrug i en anderledes udgave.

Læs mere

Topkokke dyster på osteretter

Danske oste er i centrum, når ni af landets dygtigste kokke konkurrerer om at lave ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere