Kærnemælkskoldskål med vanilje og rosenvand

Sådan laver du selv en vidunderlig og nem koldskål parfumeret med en lille smule rosenvand, der fremhæver både vanilje- og citronsmagen og lægger sig som en hemmelig bund bag kærnemælken og får koldskålen til at smage mere af … koldskål! Opskriften er udviklet af dessertspecialist m.m. Marie Holm

Smag
Tilberedning
Produkter

Ingredienser (til 4 personer)

1 stang vanilje

100 g sukker

3 æggeblommer

5 dl ymer

5 dl kærnemælk

1 dl piskefløde

fintrevet skal af 1 stor usprøjtet citron

1 spsk. rosenvand (kan købes hos etniske grønthandlere, i helsekostforretninger og hos materialister).

Til servering friske hindbær frisk sødskærm (spansk kørvel) eller kørvel specier, tvebakker eller kammerjunkere

Sådan gør du:

Flæk vaniljestangen, skrab kornene, og mas dem sammen med et par spsk. af den samlede sukkermængde – brug den flade side af en kniv.

Hæld ”vaniljesukkeret” og resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og pisk til en cremet æggesnaps.

Vend ymer i æggesnapsen, og tynd så blandingen ud med kærnemælk og piskefløde.

Tilsæt nu revet skal af citron samt rosenvand – jeg bruger ikke citronsaft, da koldskålen har masser af syrlighed fra kærnemælk og ymer.

Lad koldskålen trække i køleskabet en time før servering.

Se video hvor Marie Holm laver koldskålen sammen med Nelly Riggelsen fra Naturmælk

Server koldskålen iskold, gerne med lidt friske hindbær og sødskærm på toppen. Lidt knuste småkager som specier, tvebakker eller kammerjunkere er dejligt drys…

ENERGIFORDELING
Energifordeling og -indhold pr. person:

Protein 13 pct.

Kulhydrat 40 pct.
Fedt 47 pct.
1339 kJ – 319 kcal

Tip: Vil du lave koldskålen helt uden æg, så drop æggeblommerne, og gå ned i sukkermængde til 85 g sukker. Rør sukkeret i ymeren sammen med vanilje, og følg ellers opskriften.

Opskriften er udviklet af madskribent Marie Holm, som blandt andet har skrevet bøgerne 'Budding & andre dirrende desserter' og 'Flere dirrende desserter'.

 

Nu kommer der magi i spisepausen

Med hjælp fra ’Den Magiske Madkasse’ kan børn lege sig til en lettere overgang fra frokostpausen i børnehaven til den mere selvstændige spisepause i indskolingen.

Læs mere

Skolemælk leverer idéer til hjemmeundervisning

Mens landets skoler holder lukket, tilbyder Mejeriernes Skolemælksordning materialer og ideer til læring på hjemmesiden.

Læs mere

Mejerier: Fokus på omstilling og smittefri ansatte

I takt med at landets kantiner og restauranter er lukket ned, har mejerierne haft travlt med at omstille produktionen til et øget salg i detailbutikkerne. Den største udfordring lige nu er dog at skærme de ansatte mod at blive smittet med Corana-virus.

Læs mere