Pasteurisering af mælk

Mælk, der sælges i Danmark, er normalt altid pasteuriseret, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke drikker eller sælger rå (upasteuriseret) mælk. Her finder du spørgsmål og svar om pasteurisering af mælk.

Mælkeproduktion
Produktion
Kvalitet

Hvad er pasteurisering?

Pasteurisering er en lovpligtig og veletableret metode til at sikre fødevaresikkerheden. Det er en enkel opvarmningsproces, hvor mælken opvarmes til min. 72 °C i min. 15 sekunder for at eliminere skadelige mikroorganismer. Al drikkemælk, der sælges fra mejerier i Danmark er pasteuriseret.

Det meste ost i Danmark er produceret af pasteuriseret mælk, men der anvendes bl.a. også termiseret mælk eller rå mælk. Termisering er en varmebehandling, hvor mælken ikke varmes så højt op, hvilket bevarer nogle af mælkens naturlige enzymer, bl.a. lipaser, hvilket f.eks. er ønsket i visse blåskimmeloste.

Flere forbrugere er i tvivl om hvorvidt pasteurisering påvirker mælkens ernæringsmæssige indhold.

 

Pasteuriseringens temperatur og varighed (normalt min. 72 °C i min. 15 sekunder) er meget skånsom og ødelægger derfor hverken mælkens smag eller de ernæringsmæssige egenskaber.
Christian Bruun Kastrup, Chefkonsulent Mejeri, Landbrug & Fødevarer

 

Hvad er rå mælk?

Rå mælk har ikke gennemgået en varmebehandling, som f.eks. pasteurisering og derfor kan rå mælk indeholde skadelige bakterier.  Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke drikker rå mælk på grund af den øgede risiko for sygdomsfremkaldende bakterier. Gravide, små børn, ældre og mennesker med nedsat immunforsvar har størst risiko.

 Der er kun et meget lille marked for rå mælk i Danmark, men det er normalt begrænset til landbofamilier og nogle lokale kunder, der køber direkte fra gården. Sådanne gårde skal have et egenkontrolsystem, der sikrer at mælken er sikker at drikke og ”stalddørssalget” skal være godkendt og kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen oplyser, at i tilfælde, hvor produkter er fremstillet med rå mælk, og fremstillingsprocessen ikke omfatter nogen varmehandling eller nogen fysisk eller kemisk behandling, skal der tydeligt stå "lavet med rå mælk" på etiketten.

Frydenhøjskolen i Hvidovre får pokal for Danmarks lækreste madpakke

Børnene i 1. B på Frydenhøjskolen i Hvidovre jubler over at have smurt Danmarks lækreste madpakke i den landsdækkende Madpakkedyst. Med førstepladsen følger den gyldne madpakkepokal og 5.000 kr. til et restaurantbesøg, hvor hele klassen kan nyde, at andre laver mad til dem.

Læs mere

”Fremtiden tilhører de aktive”

På Mejeriforeningens medlemsmøde opfordrede en ekspert i disruption til investeringer i forskning og udvikling af mælk fremstillet i laboratorier; en del af den eksplosivt voksende industri for alternative fødevarer produceret næsten uden klimaaftryk.

Læs mere

Video: Fødevareministeren så på klimaløsninger hos mælkeproducent

På Ejer Møllegård er mælkeproducent Holger Hedelund Poulsen godt i gang med at gøre bedriften mere bæredygtig. Fx ved at omlægge køernes foder fra importeret soja til egenproducerede hestebønner, græs og majs. Tidligere på måneden fik gården besøg af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til en snak om konkrete løsninger på landbrugets klimaudfordringer.

Læs mere