GMO

Genmodificering, også kendt som GM og genmodificerede organismer, kendt som GMO, er omdiskuterede emner både i Danmark og i udlandet. Men hvad er genmodificering egentlig? Her finder du spørgsmål og svar om GM og GMO.

Produktion
Mælkeproduktion
Kvalitet
Der er ikke krav om at mælk fra køer, som har spist GMO-foder skal mærkes, da der ikke overføres genmateriale fra foderet til mælken, men på det seneste er der flere mejerier, som er begyndt at fortælle når mælken stammer fra køer som ikke har fået GMO-foder.

Genmodificering betyder, at man ændrer på generne - det vil sige organismens dna. Man genmodificerer typisk for at overføre en positiv egenskab ved én organisme til en anden organisme.

Er der GMO (genmodificerede organismer) i foder til køer?

En del tilskudsfoder/kraftfoder importeres fra lande udenfor EU og indeholder ofte ingredienser af GM oprindelse. Økologiske landmænd må ikke bruge foder med genmodificerede ingredienser. Ifølge EU-lovgivningen skal alle GMO'er godkendes, inden de må bruges i fødevarer eller foder. GMO'er hører til blandt de fødevaregrupper, der er bedst undersøgt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for at sikre, at alle godkendte GMO'er er lige så sikre som deres konventionelle modstykker. De omfatter bl.a. majs og soja, som ofte bruges i foder. P.t. er kun én afgrøde godkendt til dyrkning i Europa (en insektresistent majs).

Landmænd kan kontrollere ingredienslisten på det foder, de køber, for at finde ud af, om det indeholder genmodificerede ingredienser. Ingredienser af genmodificeret oprindelse skal mærkes og er normalt markerede med en stjerne for at vise, at kilden er genetisk modificeret.

Der er ikke krav om at mælk fra køer, som har spist GMO-foder skal mærkes, da der ikke overføres genmateriale fra foderet til mælken, men på det seneste er der flere mejerier, som er begyndt at fortælle når mælken stammer fra køer som ikke har fået GMO-foder.

Der er ingen fødevaresikkerhedsmæssig forskel på mælken, uanset fodertypen.

spørg eksperten

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning
Se profil

Michelin-kokke tryller med ost på Bornholm

Ost skal spille hovedrollen i forretten, når fire Michelin-kokke i morgen dyster ved Danmarks største kokkekonkurrence.

Læs mere

Danskernes favorit-ost er laktosefri

Nye undersøgelser slår fast, at Danbo og andre gule skæreoste er laktosefri, og det har mejerierne netop fået lov til at skrive på emballagen.

Læs mere

Meget engageret debat om klima og fødevarer på Folkemødet

Er en plantebaseret kost den mest bæredygtige måde at spise på? Sådan lød et af de spørgsmål, der satte gang i debatten på Mejeriforeningens møde, som paneldeltager Merete Myrup, ernæringschef/mælk i L&F, her refererer fra.

Læs mere