01. januar 2016

Ny kommissær tegner lovende for mejeribruget

EU Mejeribrugets Bruxelles-kontor forventer større lydhørhed over for danske interesser i den nye Kommission.

Dansk mejeribrug fulgte spændt med, da den nye kommissionsformand Jean Claude Juncker i november satte sit hold af nye kommissærer. Med stadig mere lovgivning fra Bruxelles er positive relationer til Kommissionen særdeles vigtige. Og der lød et lettelsens suk, da to af de vigtigste poster, hhv. landbrugskommissæren og handelskommissæren, gik til irske Phil Hogan og svenske Cecilia Malmström. Begge kommissærer har rødder i lande, som normalt ligger på linje med de danske interesser i EU.

Irske mejeritraditioner

På mejeriernes Bruxelles-kontor, Danish Dairy Board Brussels, er Kirsten Holm Svendsen, erhvervspolitisk chef, især glad for skiftet på landbrugskommissærposten. Blandt de umiddelbare fordele peger hun på, at Phil Hogan har rødder i mejerilandet Irland.

”Jeg forventer, at en irsk kommissær vil have et langt mere markedsliberalt og globalt syn på landbrugspolitikken, hvor forgængeren i højere grad prioriterede små brug og lokale markeder,” siger Kirsten Holm Svendsen med henvisning til rumænske Dacian Ciolos, som var landbrugskommissær indtil for nylig.

Kirsten Holm Svendsen oplever også et stemningsskifte i kabinettet, som nu virker mere imødekommende.

”Vi har allerede afholdt første møde med kabinetschefen, hvor Mejeriforeningens formand, Steen Nørgaard Madsen, præsenterede dansk mejeribrugs interesser og holdninger,” siger Bruxelles-chefen, som oplevede forståelse for de danske synspunkter. Det gælder blandt andet ønsket om at støtte markedet generelt fremfor enkeltproducenter - eksempelvis gennem en forhøjelse af interventionsprisen.

Hun forventer dog ikke nogen revolution, da den nye landbrugskommissær i sagens natur er forpligtet over for EU og ikke egne landeinteresser.

”Vi har allerede set Hogan skifte holdning til superafgifterne på kvoteoverskridelser, hvor han tidligere var fortaler for en blød landing. Det er han så ikke længere,” lyder det.

Svensk handelskommissær ser på Kina

Handel er et andet betydningsfuldt område, hvor frihandelsaftaler med Kina og USA står højt på handelskommissær Cecilia Malmströms dagsorden.

”Fra mejeribrugets side har vi først og fremmest peget på Kina som et vigtigt indsatsområde, hvor konkurrenterne fra New Zealand og Australien aktuelt har en kæmpefordel med deres frihandelsaftale,” siger Kirsten Holm Svendsen.

Af andre afgørende poster peger hun på sundheds- og fødevaresikkerhed, miljø samt konkurrenceområdet, hvor danske Margrethe Vestager fik posten som konkurrencekommissær.

”Vi ser frem til samarbejdet med Margrethe Vestager, da håndhævelse af konkurrenceregler og fair konkurrence i alle medlemslande har stor betydning for dansk mejeribrug,” slutter Kirsten Holm Svendsen.