01. januar 2016

Russiske rystelser på ostemarkedet

EMBARGO I kølvandet på den russiske boykot af fødevarer fra vesten kæmper Rusland for at finde nye leverandører af ost, mens EU må satse på andre markeder. I Danmark står Arla Foods og Uhrenholt med de største udfordringer.

Når Rusland, verdens største importør af ost, pludselig smækker døren i for godt 300.000 ton ost, skaber det selvsagt en betydelig usikkerhed på det globale ostemarked. Det gælder ikke mindst for EU, som er største leverandør til russerne med 260.000 ton ost i 2013 svarende til en tredjedel af EU’s samlede osteeksport.

”I første omgang står en række mejerier med produkter, som skal omdirigeres til andre markeder, hvilket naturligvis er mest akut for friske produkter. Derfor vil den afledte effekt af embargoen være faldende priser på de vestlige markeder,” siger Kristian Svendsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer. Han bemærker dog, at EU-Kommissionen på den korte bane har mulighed for at støtte oplagring, som kan opsuge en del af overskuddet og dermed give en vis stabilisering.

Rusland søger ost

I Rusland er situationen stik modsat med et marked i underskud. Allerede efter de første 14 dage med embargoen rapporterede flere vestlige medier om stigende priser på ost. Russerne håber dog, at lande uden for sanktionerne kan afhjælpe denne mangel. Det gælder først og fremmest Hviderusland, som i forvejen er en af hovedleverandørerne af mejeriprodukter til Rusland, men også Schweiz, Tyrkiet og Argentina nævnes i russiske medier.

På russiske www.dairynews.ru rapporteres endvidere, at ikke-sanktionsramte lande som Schweiz og Serbien har garanteret, at de ikke vil tillade reeksport af EU-produkter. Til gengæld er russerne indstillede på, at disse lande kan importere råvarer og selv forarbejde dem til videreeksport. Det kan opfattes som en kattelem.

”Men det forudsætter større ledig ostekapacitet på mejerierne i disse lande, hvilket næppe er tilfældet,” vurderer Kristian Svendsen.

Dansk eksport klemt

Den danske eksport af ost er også ramt, og Arla Foods har allerede annonceret, at den manglende afsætning foreløbig betyder nedlæggelse af 79 stillinger. Andre ostemejerier har også haft en vis eksport til Rusland - eksempelvis Bornholms Andelsmejeri, Mammen Mejeri og Nordex. De melder dog samstemmende, at mængderne er så begrænsede, at den manglende afsætning kan håndteres på andre markeder.

Uhrenholt er i en vanskeligere position med både handel og distribution i Rusland via eget selskab i Moskva og St. Petersburg - samt en stor eksport af oste fra Vesteuropa, som håndteres fra Europa-divisionen. I denne division frygter Michael Zøhner, Senior Vice President, en langvarig embargo og er derfor allerede på jagt efter ost til de russiske kunder i andre lande – eksempelvis Serbien, Uruguay og Argentina. Her skal købmændene dog holde tungen lige i munden, da priserne allerede inden for 10 dage er steget over 25 pct. i disse lande.

”Man skal se sig rigtig godt for, for vi taler om andre kvaliteter og ostetyper end dem, russerne er vant til. Og det er jo ikke sikkert, at de russiske forbrugere vil betale en høj pris for produkter, de ikke kender,” lyder det fra Michael Zøhner.