01. januar 2016

Fattige Rumænien giver store mejeriudfordringer

UDLAND Nordex er blandt de få mejerier med succes i et land præget af bureaukrati og økonomisk forfald. Danske Gisle Nordlund fortæller om en gæstfri kultur og et udfordrende marked efter et halvt år som mejerichef i Rumænien.

Bureaukrati, små ineffektive landbrug og en økonomi i forfald. Sådan lyder mange af overskrifterne fra Rumænien, som siden 2007 har været medlem af EU. Samtidig pirrer markedet flere internationale mejeriselskaber med sine 20 mio. forbrugere, som både er gæstfrie, tørster efter vækst og har visse mejeritraditioner med mælk og ost som en vigtig del af basiskosten. Det gælder ikke mindst hvid ost, hvilket var medvirkende til, at danske Nordex i 2006 overtog et mejeri i Câmpulung Muscel (30.000 indbyggere) 175 km nord for Bukarest.

Nordex vokser

Siden 1. januar har mejeriets 30 medarbejdere været ledet af Gisle Nordlund, som blandt andet har en fortid som bestyrer på Endrup Andelsmejeri og senest Grøndal Mejeri (Uhrenholt). Et halvt år efter sin tiltrædelse er han både begejstret for sit værtsland – og dybt bekymret over perspektiverne for et af EU’s fattigste lande.

”Jeg trives rigtig godt hernede og oplever en spændende kultur med gæstfrie og hjælpsomme mennesker. Mejeridriften kører også fint, hvor Nordex stille og roligt vokser år for år efter en produktion på 4.500 ton ost de første år. Og vi fortsætter med at effektivisere og forbedre resultatet,” siger Gisle Nordlund, som bor i et lille hus en kilometer fra mejeriet, mens resten af familien foreløbig er blevet i Danmark.

Mejeriet producerer seks forskellige hvide oste af rekombineret type – dvs. ost, som helt eller delvist er baseret på mælkepulver, og hvor mælkefedtet i visse tilfælde er helt eller delvist erstattet af vegetabilsk fedt. Rumænien er det primære marked, men en del eksporteres til Balkanlandene og sågar Grækenland.

Mælk mangler kvalitet

Mælken købes på spotmarkedet forskellige steder i Europa, hvilket betyder, at der flere gange ugentligt ankommer 25 ton tunge tankvogne til den rumænske industriby. ”Vi har erkendt, at vi ikke kan skaffe lokal mælk af tilstrækkelig god kvalitet, så derfor er al vores ost baseret på importeret mælk,” forklarer mejeribestyreren. Anskaffelse af mælk i ordentlig kvalitet er en af de større udfordringer i et land, der er præget af små, ineffektive landbrug.

”Efter 1989, hvor Ceausescu blev styrtet, forsøgte man at fordele jorden efter historiske ejerforhold fra før kommunismen, hvilket gav bittesmå jordlodder, som drives med en eller to køer uden basis for køletanke og moderne udstyr,” forklarer han.

Mejerier lukker på stribe

Selvom 80 pct. af mælken handles direkte mellem landmand og forbruger, havde landet i 2011 i omegnen af 400 små mejerier. I 2014 var antallet faldet til 120.

”Det er dyrt for mejerierne at samle mælken ind, og de har ikke råd til de nødvendige investeringer for at blive godkendt til EU-standarder. Derfor lukker op mod 25 pct. hvert år,” fortæller Gisle Nordlund.

Kampen for at blive godkendt til EU-standard og dermed eksport betyder blandt andet, at rumænerne opererer med fire til fem forskellige regelsæt for mælk og mejerier, hvilket blot er ét eksempel på et stort kontrolapparat.

”Generelt er bureaukratiet voldsomt hernede, hvilket holder mange mennesker beskæftigede. Både hos myndighederne og i virksomhederne, hvor flere af mine medarbejdere bruger rigtig meget tid på at udfylde skemaer,” siger den jyske mejerichef, som må klare sig uden uddannede mejerister til at løse de daglige problemer. Blot to af de rumænske medarbejdere har en levnedsmiddeluddannelse, de øvrige er ufaglærte.

Udenlandske selskaber skruer ned

Mens Nordex er forholdsvis tilfreds med status i Rumænien, er andre udenlandske mejeriselskaber mere pressede. Tyskejede Hochland Romania, som også producerer ost, er blandt de få med vækst, mens både Danone, FrieslandCampina og Lactalis de senere år skruet ned for aktiviteterne.

”Presset er nok størst for de selskaber, som forsøger at skaffe lokalproduceret mælk til friske produkter. For vores vedkommende kan vi lettere skrue lidt op og ned for produktionen i takt med, at vi får mælken leveret og i takt med ordrerne,” siger Gisle Nordlund.

Rumænien – mejerifakta

Antal malkekøer: 1 mio. Årlig mælkeproduktion: Ca. 4,5 mia. kg. Omkring 20 pct. af mælken forarbejdes på mejerier – resten handles direkte mellem producent og forbruger.