01. januar 2016

Fonterra presset af skandaler

KRISE Forurenet vallepulver fra New Zealands største mejeriselskab har skabt nervøsitet på flere markeder. IDF roser dog Fonterras håndtering af sagen.

Mandag d. 5. august sad Fonterras adm. direktør, Theo Spiering, badet i blitzlys på et fyldt pressemøde i Beijing. Anledningen var en endelig bekræftelse af, at et parti forurenet vallepulver var sluppet igennem sikkerhedsprocedurerne og endt i produkter på flere eksportmarkeder. Direktøren forsikrede dog om, at alle berørte produkter var trukket ud af markedet, og at kinesiske forbrugere derfor trygt kunne købe Fonterra-produkter.

Seriøs respons

Nico van Belzen er generaldirektør i IDF (International Dairy Federation) og har på afstand fulgt sagen i medierne. Han erkender, at både øvrige mejeriselskaber og andre fødevareområder risikerer at blive negativt påvirket af situationen og forbrugernes mistillid.

”Men det er vigtigt at understrege, at ingen er blevet syge. Det viser, at beredskabet fungerer, og at selskaberne handler ansvarligt og trækker produkter ud ved en mistanke,” siger Nico van Belzen og roser både Fonterra og den newzealandske regering for at nedsætte uafhængige undersøgelseskommissioner.

”Det er udtryk for, at man tager sagen alvorligt og vil gøre alt for at forhindre en gentagelse,” mener Nico van Belzen. Det kan der også være god grund til. Fonterra har flere andre forureningssager - bl.a. påstand om spor af DCD i produkter på Sri Lanka. Og senest er der fundet forhøjet nitratindhold i et parti laktoferrinpulver fra newzealandske Westland Milk Products.

”Det tror jeg nu er ganske tilfældigt, at disse sager falder sammen og ikke udtryk for, at fødevaresikkerheden er faldende,” siger Nico van Belzen.

Udviklingen i sagerne

Marts 2013:
Fonterra får analyseresultat, der antyder svag forurening i tre partier valleproteinkoncentrat (WPC80) - i alt 38 ton produceret på Hautapu-anlægget tilbage i maj 2012. Det kræver yderligere test at afklare og afgrænse problem, omfang og oprindelse.

2. august:
Fonterra offentliggør de endelige testresultater, som bekræfter forhøjet indhold af botulismebakterier i tre partier valleproteinkoncentrat efter dårlig rengøring af rørsystemer. Det inficerede pulver er solgt til otte fødevareproducenter, hvor pulveret bl.a. indgår i modermælkserstatning og andre proteindrikke, som er eksporteret til flere hovedmarkeder.

3. august:
Produkter trækkes tilbage fra butikker, og flere lande indfører øjeblikkeligt importforbud af vallebaserede produkter fra Fonterra.

4. august og følgende uger:
Fonterra og den newzealandske regering nedsætter hver en undersøgelseskommission, der skal undersøge sagens forløb. Gary Romano, adm. direktør for Fonterras hjemmemarkedsdivision, fratræder sin stilling. Enkelte lande - bl.a. Rusland - indfører totalforbud mod newzealandske mejeriprodukter. Det største enkeltmarked - Kina - nøjes med importforbud for vallebaserede produkter.

Kilde: Dairy Industry Newsletter