Sunde knogler kan spare samfundet for milliarder

Sunde knogler er ikke kun et spørgsmål om god livskvalitet for knoglernes indehaver. En ny undersøgelse viser, at de også kan spare samfundet for store udgifter til sundhedsvæsenet.

Sundhed
Ernæring
Osteoporose
Knogleskørhed

44 milliarder kroner. Så meget ville den franske stat kunne spare hvert år, hvis man tilsatte D-vitamin til mejeriprodukter og derved kunne forebygge sygdommen osteoporose blandt franskmænd over 60 år.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, hvor en gruppe forskere har foretaget en økonomisk vurdering af, hvor meget det ville hjælpe at tilsætte D-vitamin til mejeriprodukter i Frankrig og derved nedbringe landets udgifter til behandling af osteoporose.

Resultaterne blev fremlagt på en konference om muskler og knogler, der blev afholdt i Firenze i slutningen af marts, og her var ernæringschef i Landbrug & Fødevarer Merete Myrup blandt deltagerne.

”Det er utrolig interessant, at det kan få så stor betydning rent økonomisk, men man må heller ikke glemme, at rigtig mange mennesker ville få en væsentlig bedre livskvalitet i flere år, hvis de kunne undgå at få de alvorlige osteoporose-brud.”

På europæisk plan anslås det, at 22 mio. kvinder og 5,5 mio. mænd over 50 år lider af osteoporose. Herhjemme viser de nyeste tal, at 550.000 danskere har sygdommen – de fleste dog uden selv at være klar over det.

Flere undersøgelser peger i samme retning
Bag den nye undersøgelse af de økonomiske muligheder i Frankrig ligger en række undersøgelser af sammenhængen mellem livsstil og osteoporose.

En af dem er en omfattende meta-analyse fra 2016, hvori der samles op på en lang række undersøgelser. Analysen konkluderer, at kombinationen af calcium og D-vitamin forebygger brud på knoglerne.

En anden undersøgelse ligeledes fra 2016, der har fokus på opbygningen af ’calcium-banken’ i teenageårene, fastslår, at selvom arvelighed spiller den største rolle i forhold til at udvikle osteoporose, er man også selv herre over risikoen gennem sit valg af livsstil. Undersøgelsen peger på calcium, fysisk aktivitet, D-vitamin og mejeriprodukter generelt som de vigtigste ting i forhold til at forebygge osteoporose.

 

Undersøgelserne viser altså, at selv om din mor eller mormor har eller har haft sygdommen, kan du selv påvirke mellem 20 og 40 pct. af risikoen for at udvikle osteoporose – både ved at få calcium og D-vitamin nok og ved at sørge for at være fysisk aktiv
Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer

 

Hun ser de tre undersøgelser som et vigtigt signal til myndighederne om at tage osteoporose-problemet alvorligt.

Forskerne opfordrer
Også professor ved Aarhus Universitet, Lars Rejnmark, mener, at der bør gøres noget fra officielt hold, idet han vurderer, at en stor del af den voksne danske befolkning lider af D-vitaminmangel.

”Obligatorisk fødevareberigelse er den eneste farbare vej, hvis vi skal udrydde egentlig D-vitaminmangel i Danmark,” udtalte han i februar til Videnskab.dk.

Det kommer dog næppe til at ske lige foreløbig. Fødevarestyrelsen ser gerne, at fødevareproducenterne benytter muligheden for at berige fødevarer frivilligt, men henviser samtidig til en undersøgelse fra 2015, der viste, at danskerne generelt er skeptiske i forhold til berigelse, og at de ønsker valgfrihed.

D-vitamin i dansk mælk
Efter at Fødevarestyrelsen for en del år siden havde gjort det lovligt at tilsætte D-vitamin til basisfødevarer, lancerede Arla i 2011 en minimælk tilsat D-vitamin. Kombinationen af mælk og D-vitamin var (og er) oplagt, både fordi D-vitamin fremmer optagelsen af calcium, og fordi mælk er en af de vigtigste kilder til calcium i kosten.

I tre år stod minimælken med D-vitamin på supermarkedernes hylder, men den solgte så dårligt, at den i sommeren 2014 blev taget af markedet igen.

 

Fakta om osteoporose

Osteoporose, også kaldet knogleskørhed, er en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 7. mand over 50 år. Sygdommen svækker knoglerne indefra, og resultatet er porøse og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Deraf navnet knogleskørhed.

Mange går rundt med sygdommen uden at være klar over det, for der er ingen symptomer på porøse knogler. Knogleskørhed giver altså ikke smerter eller andet ubehag, så længe der ikke er opstået brud.

 

 

spørg eksperten

Merete Myrup Christensen
Merete  Myrup
Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri

3339 4818

3017 8888

Se profil

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere