En god drik til de unge

Studier af 46.000 børn og unge har vist, at risikoen for vægtproblemer falder med indtaget af mejeriprodukter.

Sundhed
Ernæring
Kropsvægt
Overvægt
Fedt

En af de undersøgelser, der indgår i den nye opsummering af mælkens sundhedsmæssige egenskaber, er en stor meta-analyse af sammenhængen mellem indtag af mejeriprodukter og overvægt blandt børn og unge. Analysen viser, at de børn og unge, der spiser flest mejeriprodukter, har væsentligt lettere ved at undgå overvægt. Faktisk er sandsynligheden for, at disse børn bliver overvægtige, 38 pct. lavere. Samtidig viser undersøgelsen, at risikoen for vægtproblemer falder med 13 pct. for hver daglig portion af et mejeriprodukt.

’En stærk undersøgelse’
Den store meta-analyse, der blev offentliggjort i februar 2016, er lavet på baggrund af 10 kohortestudier i blandt andet USA, Storbritannien og Sverige med tilsammen mere end 46.000 børn og unge, som er blevet fulgt i gennemsnitligt tre år. Ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup, kaldte dengang analysen for ’en stærk undersøgelse’:

 

Det styrker resultatet, at det er en meta-analyse og dermed en sammenstilling af flere forskellige og uafhængige forskergruppers undersøgelser. Og så er undersøgelsen ekstra interessant, fordi den også kigger på langtidseffekten.

Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer

Vigtigt at forebygge
Undersøgelsen er den første, der har undersøgt – og dokumenteret – en langtidseffekt af mejeriprodukter i forhold til overvægt i de unge år, og forskerne pointerer vigtigheden af at forebygge overvægt hos børn og unge for at undgå livsstilssygdomme senere i livet.

Undersøgelsen giver dog ikke noget entydigt svar på, hvorfor mejeriprodukter har den positive effekt.

Selv om vi ikke kender den præcise mekanisme bag resultatet, viser undersøgelsen, at risikoen for vægtproblemer mindskes med hver portion mejeriprodukt, og det er rigtig interessant.
Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer

Spørg eksperten

Merete Myrup Christensen
Merete  Myrup
Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri
Se profil

Julesalg fyrer op under ostebutikkers succes

Den i forvejen gode omsætning i mejeriernes ostebutikker får et voldsomt løft i december. Blandt julens ostehit er Arla Unikas Krondild, Sort Kloster fra Thise Mejeri og Mammen Mejeriernes Havarti med knas.

Læs mere

12 års vækst i den økologiske mejerieksport er brudt

De danske mejerier eksporterede i 2018 økologiske produkter for i alt 1,5 mia. kr. Det er 75 mio. kr. mindre end i 2017.

Læs mere

Se og hør om ostemagernes hemmeligheder

’Mød Danmarks ostestjerner’ hedder en ny serie med videoportrætter, hvor nogle af landets bedste ostemagere fortæller om deres passion for at lave ost.

Læs mere