06. maj 2020

Sødmælk mindsker børns risiko for overvægt

En international undersøgelse konkluderer, at børn, der drikker sødmælk, har lavere risiko for overvægt end børn der drikker mælk med lavt fedtindhold.

”Den her undersøgelse rokker ved mange års opfattelse af, at de fedtfattige mælketyper er bedre for os end sødmælk.”

Sådan lyder det fra ernæringschef i L&F/mejeri, Merete Myrup, om resultaterne i en stor, international meta-analyse. Heri har forskerne undersøgt sammenhængen mellem indtag af mælk med forskelligt fedtindhold og forekomsten af overvægt, og deres konklusion er meget klar: Børn, der drikker sødmælk, har lavere risiko for at blive overvægtige sammenlignet med børn der drikker mælk med lavere fedtindhold som skummet- og minimælk.

”Det er jo i strid med de officielle anbefalinger, der gælder i mange lande – herunder også de officielle kostråd herhjemme om at vælge de fedtfattige mejeriprodukter,” konstaterer Merete Myrup, som dog samtidig understreger:

”Det betyder ikke, at sødmælk nu skal anbefales som den foretrukne mælketype til børn, men undersøgelsen viser, at vi nok skal have et mere nuanceret syn på fedt.”

Et godt spørgsmål

Sødmælk har igennem mange år haft problemer med sit image på grund af et fedtindhold på 3,5 pct. mod fx minimælkens 0,4 pct., men nu tyder undersøgelsen altså på, at sødmælken godt kan ’rette ryggen’.

Det rigtig gode spørgsmål er så, hvorfor sødmælken ligefrem mindsker risikoen for overvægt hos børn, men:

”Det giver undersøgelsen desværre ikke noget klart svar på. Forskerne foreslår, at en del af forklaring kan være, at sødmælk giver en større mæthedsfornemmelse, som betyder et lavere indtag af fx sukkersødede drikkevarer,” siger Merete Myrup.

Globalt problem

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition i slutningen af 2019, bygger på 28 forskningsartikler. Dermed omfatter den i alt over 20.000 børn i alderen 1 til 18 år fordelt på syv lande i forskellige dele af verden.

”Overvægt blandt børn er et stort og voksende problem både herhjemme og på globalt plan. Det er noget, der påvirker barnet både fysisk og psykisk, og der er en stor risiko for, at barnet tager overvægten med i voksenlivet. Derfor har mange lande sat ind på at forebygge overvægt,” fortæller Merete Myrup.

Rådene mod overvægt går ofte på at reducere indtaget af sukkersødede drikkevarer og snacks med højt energiindhold til fordel for frugt, grønt og vand. I forhold til mælk og mejeriprodukter anbefaler myndighederne i langt de fleste lande, at man vælger de fedtfattige mejeriprodukter, men hidtil har der ikke eksisteret nogen egentlige undersøgelser af sammenhængen mellem indtaget af mejeriprodukter og overvægt hos børn.

To undersøgelser peger i samme retning

Det blev der i 2019 rådet bod på med hele to undersøgelser. Den omtalte meta-analyse af sødmælk kontra fedtreduceret mælk blev således bakket op af en anden stor, international undersøgelse, hvor forskerne kiggede på, hvilken indflydelse mejeriprodukter generelt har på overvægt hos børn.

”På baggrund af en stor mængde data kunne forskerne konkludere, at der ingen sammenhæng er mellem indtag af mejeriprodukter og overvægt blandt børn. Og da mælk og andre mejeriprodukter bidrager med mange vigtige næringsstoffer for især børn, fandt forskerne ingen grund til at skære ned på indtaget,” siger Merete Myrup.

De to undersøgelser peger altså i samme retning.

”Med de to undersøgelser kan vi – endnu engang – konkludere, at mejeriprodukter har en plads i en sund kost, også i forhold til at forebygge overvægt, og at det tilsyneladende ikke udelukkende behøver at være de fedtfattige varianter,” slutter Merete Myrup.

Vil du vide mere?