28. september 2023

Over 1.000 mejeriprodukter er klar til årets store branchetræf

Ost, smør og yoghurt fra seks europæiske lande stiller op til dyst, når International Food Contest (IFC) tirsdag den 3. oktober åbner i MCH Messecenter Herning.
”Mejeribranchen har en mangeårig tradition for at konkurrere på kvalitet, men IFC er meget mere end det. Den er et uundværligt samlingspunkt for alle de fagfolk, der er med til sikre, at mejeribranchen fortsat udvikler sig," lyder det fra arrangørerne.

På tirsdag den 3. oktober kl. 8 åbner MCH Messecenter Herning en af mejeribrugets mest sejlivede traditioner: International Food Contest med over 1.000 forskellige mejeriprodukter fra Danmark, Sverige, Norge, Island, Tyskland og Rumænien.

Dagen inden har 141 fagdommere bedømt samtlige produkter, og kort før middag på selve åbningsdagen afsløres det, hvilke produkter og mejerier, der har vundet den internationale mejeridyst i kategorierne ost, konsummælksprodukter samt smør og blandingsprodukter.

”Det er altid spændende, hvem der vinder. Mejeribranchen har en solid tradition for at konkurrere på kvalitet, men IFC er meget mere end kåringen af de bedste produkter og dygtigste mejerister. Den er et uundværligt samlingspunkt for alle de fagfolk, der er med til sikre, at mejeribranchen fortsat udvikler sig,” fortæller sekretariatsleder for IFC, Lars Johannes Nielsen.

Smag, håndværk og teknologi

International Food Contest var tidligere kendt under navnet Landsmejeriudstillingen, som bygger på en mere end 100 år gammel tradition med at bedømme og hædre ost, smør m.m. med henblik på at fastholde og højne kvaliteten af de danske mejeriprodukter. IFC varer i tre dage, og tiltrækker hvert år flere tusinde fagfolk fra mejeribranchen og beslægtede erhverv.

”Selvom konkurrencen og produktsortimentet i sagens natur har forandret sig over årene, er formålet på mange måder, det samme i dag,” fortsætter Lars Johannes Nielsen.

”Det handler om at mødes omkring et overdådigt udvalg af mejeriprodukter, diskutere kvalitet, smag, håndværk og teknologi og i det hele taget udfordre og inspirere hinanden på tværs af mejerier og faggrænser.”

Samarbejde med andre messer

De mere end tusind deltagende produkter er alle stillet frem til skue og fri smagning på lange borde side om side med en række stande, hvor leverandører til mejeribranchens præsenterer deres produkter og ydelser. Dertil afvikles IFC altid samtidig med en af de to store industrimesser: FoodTech eller – som år - HI Tech & Industry Scandinavia.

”Samarbejdet med de andre messer betyder, at hallerne i disse dage bliver et meget attraktivt mødested for fagfolk, der interesser sig for teknologi og innovation og - naturligvis - mejeriproduktion. Alle får noget med hjem, nye ideer og kontakter. Det er derfor, vi hvert år kan trække flere tusinde gæster til arrangementet,” siger han.

Smag på produkterne fra Gourmetprisen

Ud over smagsprøver på mejeriprodukterne i den traditionelle konkurrence, er der igen år mulighed for at stifte bekendtskab med produkterne fra årets dyst om Mejeriforeningens Gourmetpris, der blev afviklet i København først på sommeren. I alt 47 mejeriprodukter deltog i denne konkurrence, hvor det handler om originalitet og smagsoplevelse frem for teknisk kvalitet. Et dommerpanel af madprofessionelle kårede vinderprodukterne inden for kategorierne ’konsum, ’is’, ’smør’, ’hård ost’ og ’blød ost’.

To formænd byder velkommen

Den officielle åbning af udstillingen finder sted i hal B, tirsdag den 3. oktober kl. 11, hvor Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard byder gæsterne velkommen og senere kårer vinderne af årets mejeridyst fra scenen. Mejeriforeningsformanden plejer også at holde velkomsttalen, men her har arrangørerne i samråd med formanden valgt at justere lidt på konceptet.

Talen bliver i stedet holdt at formanden for Nordjyllands-kredsen i Foreningen af Mejeriledere og Funktionærer: Palle Jellesmark, Aftersales Manager i Lyras A/S.

”Kredsene under Foreningen af Mejeriledere og Funktionærer kan i år fejre 50-års jubilæum, og det synes vi er god anledning til at afprøve noget nyt,” siger Lars Johannes Nielsen om valget af formanden for kreds Nordjylland til velkomsttaler.

”Tanken er, at velkomsttalen fremover skal gå på skift mellem forskellige personer med tilknytning til mejeribranchen eller IFC, og her er Palle Jellesmark et oplagt valg at lægge ud med. Han har været i branchen i mange år, både som mejerist og mejeridirektør, og kender udstillingen rigtig godt.”

Tid & sted - International Food Contest
MCH Messecenter Herning
1.– 5. oktober kl. 8-16
Arrangementet afholdes sideløbende med industrimessen HI Tech & Industry Scandinavia
Mere info på IFC's hjemmeside foodcontest