21. oktober 2020
Af: Pressemeddelelse

Naturmælk øger fokus på klima med ny drikkemælk

Økologi er ikke længere nok, hvis målene for bæredygtighed i dansk landbrug skal nås, lyder det fra Naturmælks formand.

I denne uge lancerer det økologiske mejeri Naturmælk en ny minimælk ’Økologisk Gårdmælk 0,4%’, hvor der er lagt ekstra vægt på dyrevelfærd, biodiversitet og klima ude hos landmanden. Mælken leveres af mejeriets formand, Jens Krogh, som gennem lang tid har arbejdet med klimatiltag på sin egen bedrift.

”Økologien er et godt og solidt grundlag for bæredygtighed, men i dag er det ikke længere nok. Vi skal stræbe højere, hvis vi skal nå de mål for bæredygtighed i dansk landbrug om 10-20 år, som jeg og mange andre landmænd drømmer om,” siger Jens Krogh i en pressemeddelelse.

Under titlen ’Mælkebevægelsen’ vil Naturmælk bygge oven på de økologiske standarder for at imødekomme kravet om at nedbringe kvægbrugets udledning af drivhusgasser og sætte øget fokus på dyrevelfærd og biodiversitet.

Krav til mælkeleverandørerne

Håbet er, at flere af mejeriets mælkeleverandører vil slutte sig til ordningen. Kravet er, at de forpligter sig på en række parametre for bæredygtighed ud over økologireglerne. Blandt andet skal der udarbejdes og iværksættes en klimahandlingsplan for bedriften, og gården skal være godkendt af Dyrenes Beskyttelse.

Det ekstra arbejde belønnes med en højere afregning for mælken, og derfor bliver Økologisk Gårdmælk 0,4% en krone dyrere ude i butikkerne i forhold til en standard økologisk minimælk.

Alle skal bidrage til omstillingen

Det er altså både landmænd og forbrugere, der skal bidrage til den bæredygtige forandring, siger Naturmælks direktør Leif Friis Jørgensen.

”Vi har brug for at trække læsset i samlet flok: Landmænd, mejerier, detailhandel og forbrugere, hvis vi skal lykkes med den her omstilling, som er vores generations vigtigste opgave,” understreger han.

Det er planen, at udbuddet af mejeriprodukter fra Mælkebevægelsen med tiden skal udvides med syrnede produkter, smør og ost. Foreløbig kan ’Økologisk Gårdmælk 0,4%’ købes i Føtex, Bilka og Netto fra denne uge.

Læs mere om ’Mælkebevægelsen’