01. januar 2016

EU-lagre støtter et stigende marked

SMØRBJERGE Voksende lagre tager toppen af udbuddet af smør og skummetmælkspulver. En udvidelse af ordningen hilses velkommen af Landbrug & Fødevarer.

Markedspriserne har som bekendt været på en gevaldig rutsjetur henover sommeren. Derfor er der atter gang i EU’s to markedsinstrumenter, interventionsordningen og støtte til privat oplagring. Skummetmælkspulver har således ligget under interventionsprisen på EUR 1.698/ton siden slutningen af juli, så Kommissionen i løbet af august og september har købt 20.000 ton til lager. Smørpriserne har til gengæld ikke været under interventionsprisen på EUR 2.217/ton, måske fordi mejerierne i løbet af året har opbygget private lagre på 150.000 ton med EU-støtte. Tilsvarende er 50.000 ton skummetmælkspulver kørt på EU-støttede private lagre.

Længere lagerperiode

De seneste uger er priserne atter begyndt at stige, og Landbrug & Fødevarer peger på lagerordningerne som en del af forklaringen. Man har længe argumenteret for, at EU skulle gå mere aktivt ind i den aktuelle krise. Dette er nu delvist imødekommet med en udvidelse af de private oplagringsordninger. Det betyder, at privat oplagring udover 365 dage nu får en forhøjet støtte, ligesom i alt 100.000 ton ost kan få støtte til oplagring med virkning fra medio oktober. ”Vi er tilfredse med, at Kommissionen forsøger at styrke markedet i en krise, som blandt andet er udløst af politiske forhold - eksempelvis den russiske embargo. Vi havde dog gerne set, at interventionsprisen blev forhøjet, og at det var sket for flere måneder siden, så EU i rette tid havde sendt et signal til køberne om, at bunden i markedet var nået,” siger Kirsten Holm Svendsen, chef for Danish Dairy Board, Brussels. Om den seneste positive vending i markedet skyldes intervention og oplagring, er svært at vurdere, mener hun. ”På den ene side er det forholdsvis små mængder i forhold til den samlede verdenshandel. På den anden side ved vi også, at der er meget psykologi i markedet, hvor jeg er overbevist om, at en klar udmelding fra verdens største mælkeproducerende union gør en forskel,” siger hun.

Globale lagre ubekendte

Kigger man uden for EU, er der flere ubekendte størrelser i den globale lagerstatus. De seneste udbud på GDT-auktionen har således været mindre end på samme tid sidste år. For selvom hverken New Zealand eller USA opererer med offentligt støttede lagre, kan mejerierne selv vælge at holde produkter tilbage. ”Ingen kender omfanget, for det er absolut et fortroligt område med stor betydning, når man forhandler kontrakter med køberne,” siger Kirsten Holm Svendsen. Tilsvarende findes heller ingen opgørelser over de kinesiske lagre. Endelig er spørgsmålet, om lageropbygning ikke bare udsætter problemet med et udbud, som er for stort i forhold til efterspørgslen. ”I forbindelse med mælkekrisen i 2009 lykkedes det efterfølgende Kommissionen at få den daværende lageropbygning afviklet uden at forstyrre markedet,” konstaterer Kirsten Holm Svendsen.