01. januar 2016

Vallepulver går mod strømmen

INGREDIENTS Mens priserne på de fleste mejeriprodukter presses af den russiske embargo, har vallepulver udvist stabilitet og svagt stigende tendens.

Selvom Rusland har lukket af for vestlige fødevarer, så er det toneangivende hollandske vallepulver i fødevarekvalitet siden primo september stille og roligt kravlet op fra EUR 78/100 kg til EUR 86/100 kg. Det er en udvikling, som Henrik Andersen, adm. direktør hos Arla Foods Ingredients, følger tæt.

Ifølge Henrik Andersen har embargoen dog ikke større betydning for den direkte efterspørgsel på valleprodukter, da Ruslands import af disse produkter er ret beskeden.

Mindre valletilførsel

Når det gælder produktion og udbud af valleprodukter, forventes embargoen til gengæld at få en vis effekt, da valleanlæggene vil få mindre at arbejde med.

”De europæiske osteproducenter, som har mulighed for at bruge mælken til pulver og smør, har skruet ned for osteproduktionen. Det betyder mindre valle, hvilket alt andet lige har en positiv effekt på markedet,” siger Henrik Andersen.

Hos Arla Foods Ingredients, som primært bruger valle til højkoncentreret vallepulver (WPC80) og laktose, har man de seneste uger oplevet en svagt vigende tilførsel af valleråvarer fra Arla og andre danske mejerier. En udvikling, som også skyldes lavere indvejning – formentlig på grund af lavere mælkepriser og deraf følgende tilpasning til kvoterne. Hvis denne udvikling fortsætter de kommende måneder og i øvrigt breder sig til resten af Europa, forventer Henrik Andersen en fortsat stabil prisudvikling i vallepulvermarkedet.