01. januar 2016

Prisforskellen på mælk blev mindre

DETAILPRISER Konventionel billigmælk blev dyrere, mens priserne på økologisk mælk stod stille i detailhandelen i 2013.

Årsopgørelsen fra Danmarks Statistik følger detailpriserne på 19 udvalgte mejeriprodukter. Og sammenlignes priserne i 2013 med gennemsnitspriserne året før, har prisudviklingen været ganske forskellig. For selvom verdensmarkedspriser og afregningen til mælkeproducenterne tog et ordentligt hop i 2013, så var det ikke alle mejeriprodukter, som steg i pris. Afskaffelsen af fedtafgiften betød fx, at flere mejeriprodukter blev billigere, hvilket gjaldt både smør, ost, fløde og cremefraiche.

Men også produkter, som ikke var omfattet af fedtafgiften, oplevede små negative justeringer – eller stilstand i prisudviklingen. Eksempelvis økologisk drikkemælk, hvor sød-, let-, mini- og skummetmælk alle lå tæt på uændrede priser.Til sammenligning steg de tilsvarende konventionelle mælketyper mellem 5,1 pct. (letmælk) og 7,4 pct. (minimælk), dog med undtagelse af sødmælk, som faldt 0,3 pct. Dermed er prisforskellen på økologisk og konventionel mælk generelt blevet mindre fra 2012 til 2013. Økologisk skummet- og minimælk kostede således 30 pct. mere end de konventionelle varianter - mod 40 pct. i 2012.

Billigmælk steg mest i COOP I COOP kan Samir Hadzimahoviz, kategorichef for mejeriprodukter, dog ikke umiddelbart genkende, at prisudviklingen for økomælken skulle være forskellig fra konventionel mælk.

”Mejeriprodukter er jo generelt steget i 2013, fordi råvarerne er blevet dyrere, hvilket også gælder økomælken. Prisforskellen er dog indsnævret, fordi konventionel billigmælk er kommet op på et mere balanceret niveau i forhold til sommeren 2012, hvor en liter kostede 3,95 kr.,” siger han. Han er i øvrigt ikke bekymret over det nuværende prisniveau på konsummælk.

”Man skal huske, at der er tale om mejeriprodukter af meget høj kvalitet. Og hvis man sammenligner med priserne på eksempelvis flaskevand, er mælk stadig billig,” lyder det fra Samir Hadzimahoviz.