01. januar 2016

EU: Mere information om mælkemarkedet

WEB Under titlen ’Milk Market Observatory’ har EU-Kommissionen lanceret en hjemmeside med informationer om priser, udbud og efterspørgsel på mælkemarkedet. Praktisk, men næppe med større betydning for branchen, vurderer Mejeriforeningens Bruxelleschef.

Går priserne på smør op eller ned? Det er som bekendt et godt spørgsmål, som kan være svært at besvare. Men forudsætningerne for at give et kvalificeret bud på markedsudviklingen for mejeriprodukter kan måske blive bedre, hvis man følger de opdaterede markedsoplysninger på Kommissionens nye website, ’Milk Market Observatory’. (På dansk: ’Markedsobservatoriet’). Her findes de nyeste europæiske og internationale mælkepriser, produktpriser, indvejning og tal fra den newzealandske GDT-auktion. Dette er dog kun begyndelsen, da siden skal udbygges med analyser og ekspertudsagn – blandt andet fra mejerisektorens brancheorganisationer, som kan bidrage med input på fire årlige ekspertmøder.

Siden udspringer af Landbrugskommissær Dacian Ciolos ønske om, at både mejerier og mælkeproducenter skal være bedre rustede til at modstå de større udsving, som den fri mælkeproduktion kan forårsage, når mælkekvoterne forsvinder til næste år.

I omgivelserne er meningerne dog delte om ideen bag siden. Lande, som ønsker nye markedsinstrumenter til at styre udbud og pris, påpeger, at data og viden om en potentiel krise er nytteløs, når ingen er i stand til at handle effektivt på dette.

Ikke behov for styring

I gruppen af mere liberale aktører, som Danmark hører til, er man for så vidt tilfredse med at få relevante data samlet ét sted. Men forventningen er, at hjemmesiden næppe vil gøre nogen større forskel for købere og sælgere på mælkemarkedet.

”Hvorvidt markedsobservatoriet kan bruges til at forudse kriser, kan kun tiden vise. Selv om man måske kan aflæse tendenser i observatoriet, så tager det jo som bekendt en vis tid, inden man kan justere sin produktion,” siger Kirsten Holm Svendsen, chef for Danish Dairy Board, Brussels. Her ser man i øvrigt heller ikke noget større behov for nye kriseinstrumenter.

”Vi mener grundlæggende, at vi har et effektivt sikkerhedsnet. Vi så dog gerne en justering af de eksisterende instrumenter, når det drejer sig om at øge interventionsprisen eller at lade ordningen for privat oplagring af smør træde i kraft automatisk, som det var tilfældet inden vedtagelsen af den nye fælles landbrugspolitik,” siger hun.

Fakta om EU’s Milk Market Observatory

Kommissionen har bedt forskellige brancheorganisationer om at levere data til markedsobservatoriet:
EDA: Udbudssiden
COPA/COGECA: Mælkepriser, marginer og produktionstendenser.
Eucolait: Efterspørgsel.
Eurocommerce: Intern efterspørgsel.

Læs mere på nettet: Markedsobservatoriets hjemmeside