01. januar 2016

Prisniveauet ventes at holde i efteråret

Selvom mælkeproduktionen i EU på trods af høje sommertemperaturer i flere lande er steget en del hen over sommeren, så produceres der fortsat mindre end i samme periode sidste år. Derfor forventer iagttagere ikke nogen større ændring i markedspriserne i de kommende måneder.

Den samlede indvejning ventes altså ikke at indhente niveauet i 2012, som ellers ikke var overvældende og kun steg 0,4 pct. i forhold til 2011. På den baggrund ventes samtlige produktkategorier at opretholde et højt niveau i de kommende måneder. Til næste år forventer EU-Kommissionen til gengæld en stigning i indvejningen på 1,4 pct.

Tre mejerichefer gør sommerstatus

VOXPOP Det aktuelle mejerimarked set fra Arla, Thise Mejeri og Mammen Mejeri


Jais Valeur, Executive Vice President, Arla Foods


Mest opmuntrende udvikling i løbet af sommeren?
Det har været, at den positive tendens på det globale mejerimarked er fortsat - primært drevet af lavere mælkeproduktion mange steder i verden samt god efterspørgsel. Sommervejret har været positivt for salget af eksempelvis koldskål. Og så er vi godt tilfredse med integrationsforløbet af vores nye virksomheder i Tyskland og England, som kører med fortsat højt aktivitetsniveau.

Mest bekymrende?
Fremgang for mejeribruget kræver vækst i mælkeproduktionen, og her mangler vi fortsat at se anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen og Vækstteamet udmønte sig i konkrete tiltag til gavn for den enkelte mælkeproducent. Den fortsatte priskrig i detailhandelen kombineret med lav samfundsøkonomisk vækst betyder, at fokus i stigende omfang bliver rettet ud af Europa.

Forventninger til resten af året?
Vi ser et fortsat positivt marked for mejeriprodukter, som sammen med en korrektion af foderpriserne bør føre til en bedre situation for vores ejere end sidste år.


Poul Pedersen, mejerichef, Thise Mejeri

Mest opmuntrende udvikling i løbet af sommeren?
Vi har oplevet en generel stigning i efterspørgslen både på hjemmemarkedet og på eksportmarkederne. Det gælder først og fremmest koldskål, som har været hjulpet godt af sommervejret, men også skyr har solgt godt.

Mest bekymrende?
Det er et luksusproblem, men det er fortsat en udfordring at skulle tilpasse sig store udsving i efterspørgslen, som jeg oplever, er blevet større i de senere år.

Forventninger til resten af året?
Det ser godt ud med muligheder i markedet, hvis vi optimerer produktionen, for konkurrencen er fortsat hård. Så jeg tror på en fortsat positiv udvikling, hvor den primære udfordring bliver at styre væksten med de fortsatte udsving.


Lars Staunsbæk, mejeriejer, Mammen Mejeri

Mest opmuntrende udvikling i løbet af sommeren?
Der har været rigtig god efterspørgsel på ostemarkedet for både gule, hvide og blå oste. Det gælder både eksportmarkedet og hjemmemarkedet, så vi har haft rigtig travlt.

Mest bekymrende?
Selvom vi har set stigende priser i stort set alle mejerikategorier, så er de danske flødepriser ikke fulgt med. Det undrer mig meget, at de danske flødepriser er lavere end i nabolandene og er faldet kontinuerligt i et helt år.

Forventninger til resten af året?
Vi forventer fortsat et positivt marked med stigende priser og risiko for, at vi ikke kan følge med efterspørgslen.