01. januar 2016

Stor forskel på kvoteudnyttelsen i EU

EU-KVOTE Selvom produktionen stiger voldsomt, udfyldes EU’s samlede mælkekvote næppe i år. Men lande, der står til superafgift, skal dog ikke regne med nogen rabat, lyder det fra Bruxelles.

Høje afregningspriser har de seneste måneder fået europæiske mælkeproducenter til at øge produktionen markant. Dermed vil en række landmænd overskride deres kvoter og kan se frem til at skulle betale superafgift på DKK 2,07 pr. kg mælk. Især de store mælkenationer har skruet op. Holland har eksempelvis øget produktionen med 6,4 pct. i kvoteårets første syv måneder (til og med oktober), mens den franske og tyske produktion i uge 44 lå hhv. 4,4 og 3,4 pct. over niveauet sidste år.

Ikke udsigt til lempelser

Selvom stort set alle EU-lande oplever markante produktionsstigninger, kommer EU næppe i nærheden af en samlet overskridelse af kvoten. Storbritannien, Sverige, Finland og de fleste mindre EU-lande var nemlig langt fra at udfylde deres kvoter i sidste kvoteår (april 2012/2013).

Samlet udnyttede EU således kun 94 pct. af kvoten, og siden er kvoten udvidet med yderligere én procent. Derfor har lande med udsigt til overskridelse argumenteret for at overflytte kvoter mellem overskuds- og underskudslande. Foreløbig uden held, skønt kvotesystemet nu er i sit næstsidste år.

”Det er absurd, at EU straffer de mest produktive landmænd. Derfor arbejder vi fortsat på at forbedre vilkårene i en blød landing af mælkekvotesystemet. Men indtil videre er det op ad bakke, uanset om vi foreslår større kvote eller lavere afgift, ” siger Kirsten Holm Svendsen, direktør for Danish Dairy Board i Bruxelles.