01. januar 2016

Stabile priser trods europæisk højsæson

PROGNOSE Både på den nordlige og den sydlige halvkugle er produktionen fortsat afdæmpet med små lagre og stabile priser til følge.

Når den europæiske mælkeindvejning topper sæsonmæssigt i forårsmånederne, har markedet typisk reageret med faldende priser og stigende oplægning på lager. I år er der foreløbig ikke tegn på nogen af delene, da priserne fortsat viser stabilitet på et højt niveau for stort set alle produktgrupper. Det fremgår af den seneste opgørelse fra ZMB.

Baggrunden er et efterslæb i indvejningen i vintermånederne, hvor produktionen på den nordlige halvkugle var begrænset af hård vinter, og produktionen på den sydlige var præget af tørke.

Intet tyder på, at produktionen vil eksplodere i de kommende måneder. New Zealand er på vej mod vintersæsonen med faldende indvejning, og i EU er det kun Holland, Danmark og Tyskland, som for alvor har haft tryk på produktionen i de seneste måneder. Samlet lå EU-landene 2,6 pct. under kvoten for de første 3 måneder.

Lageropbygningen af smør i EU er ligeledes den laveste i flere år med godt 46.000 ton i uge 21, hvor den sidste år hed 80.000 ton på samme tidspunkt.

Da den globale efterspørgsel fortsat er stor med kinesiske opkøbere i spidsen, må sommermånederne forventes at holde et pænt prisniveau.