01. januar 2016

Tegn på stabilisering

Uge 37 Internationale ugepriser

Der er i indeværende uge flere tegn på stabilisering i markedet jf. nedenstående oversigt:

 Ændringer Uge 37 Smør, NL Edam, D WMP, NL SMP, NL
 Siden årets start  -28,6 pct. -15,8 pct. -37,5 pct.  -39,1 pct.
 Sidens forrige uge  -4,9 pct. -3,0 pct. -3,1 pct. -2,0 pct.
 Siden sidste uge  -1,7 pct. -0,8 pct. 0,9 pct. -2,0 pct.

 

En af de markante ændringer i markedsdannelsen i EU i disse uger er afledt af den russiske boykot. Grundet det kraftige fald i efterspørgslen på ost til eksport, er en del af osteproduktionen omlagt til smør og mælkepulver. Det betyder en væsentlig nedgang i mængden af valle og en deraf følgende stigning i prisen på vallepulver.

Se de aktuelle grafer med prisudviklingen for smør, ost og pulver (PDF) 

Generelt er usikkerheden i markedet dog stadig markant. Fonterra annoncerede i denne uge en forventet stigning i mælkeindvejningen frem til juni 2015 på 2 pct. Usikkerheden er naturligvis meget høj, men det viser, at indvejningen fortsat vil være høj i Oceanien, ligesom den er det i Europa og på det seneste også i USA.

UK summary:

This week the EU market is a little more stable. Because of the Russian ban a lot of milk is transferred from cheese production to butter and milk powder. Whey therefore is becoming scarce and prices are increasing. Milk production is still high for the season, and Fonterra announces 2 pct. increase in the coming season – on top of last year’s record milk production. Volatility therefore remains high.