01. januar 2016

EU giver støtte til privat oplagring

Uge 36 Internationale ugepriser

Tirsdag mødtes forvaltningskomiteen og besluttede at iværksætte støtte til privat oplagring for smør, skummetmælkspulver og ost. De to første elementer er kendte markedsstyringselementer, medens ordningen for ost er en kriseforanstaltning. Teksterne vil blive offentliggjort i løbet af ugen og træder i kraft lørdag d. 6. september. NaturErhvervstyrelsen vil i starten af næste uge have de nødvendige vejledninger gjort klar. L&F planlægger i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, at afholde et orienteringsmøde for medlemsvirksomhederne i Skejby. Ordningen med ost omfatter al ost bortset fra frisk ost, og der ydes en støtte på EUR 15,57 pr. ton ost som fast beløb, og EUR 0,27 pr. ton ost pr. dag i kontraktperioden (60 til 210 dage). Osten skal være klar til salg og skal oplægges i produktionsmedlemsstaten og kontrakter kan indgås frem til årsskiftet. Det er altså ikke en støtteordning til færdigmodning af ost.

De negative korrektioner for mælkepulver fortsætter i indeværende uge jf. nedenstående oversigt. Vallepulver i foderkvalitet er dog steget EUR 20 i denne uge til 800 euro pr. ton.

 Ændringer Uge 36 Smør, NL Edam, D WMP, NL SMP, NL
 Siden årets start -27,3 pct. -15,1 pct. -38,0 pct. -37,9 pct.
 Siden forrige uge -7,8 pct. -2,3 pct. -4,9 pct. -4,7 pct.
 Siden sidste uge  -3,3 pct. -2,3 pct. -2,1 pct. uændret

 

Smørnoteringen i Tyskland afspejler september måneds voldsomme nedsættelser i discountsektoren, Aldi lukkede kontrakter til EUR 2.940 pr. ton. Detailnoteringen er nedsat 14 pct. til netop samme beløb, og ligger i dag marginalt under bulk noteringen.

Emmentaler markedet har det fint, men der er en mindre svækkelse af bulknoteringerne for Edam i Tyskland, dog marginalt i forhold til den effekt nogle lande har set af den russiske boykot.

Se de aktuelle grafer med prisudviklingen for smør, ost og pulver (PDF) 

Indvejningen i EU fortsætter sit sæsonbetingede fald frem til november. På den sydlige halvkugle tales om en god start på den nye sæson.
I Holland har spotnoteringen for mælk nu i 3 uger ligget fast på 32 cent. FrieslandCampinas garanterede pris for september endte efter megen hype på 38 cent, efter et fald på 1,75 cent (4,41 pct. fedt, 3,47 pct. protein).

Tirsdag morgen skrev NZX i en analyse af futuremarkedet, at hvis det afspejlede markedet kunne man på aftenens GDT auktion forvente en stigning i prisen på sødmælkspulver på 10 pct. vurderet ud fra de seneste 14 dages aktivitet og niveau på future markedet. Resultatet blev, som det er de fleste bekendt, et fald på 4,3 pct., det havde future markedet altså ikke set komme. Til forklaringerne hører sikkert både at kineserne endnu ikke er massivt i markedet, samt at russerne endnu ikke har godkendt flere virksomheder i New Zealand. Mængderne toppede på denne auktion, og alle produkter faldt, 6 pct. i gennemsnit. NZ opnåede de laveste priser, hvor der er andre udbydere. Næste auktion afholdes 16. september. De højeste priser var ved levering i marts 2015.

UK summary

EU Quotations continue to weaken this week but at a slower pace. German retail butter is slightly lower than bulk after hard negotiations with the discounters for September contracts. EU has decided to grant support for storage of butter, SMP and cheese (not fresh cheese) during the rest of the year. New storage contracts can only be made during the rest of the year, products can rest in storage up to 210 days with support. The future market didn’t foresee the WMP price fall of further 4.3 pct. at this weeks GDT auction, where the average decline in the index was 6 pct. Highest prices was obtained for deliveries in March 2015.