01. januar 2016

Mælkeindvejningen i EU tæt på at toppe

Uge 19. Internationale ugepriser

I EU fortsætter indvejningen på top-niveau, og vi er tæt på toppen, og tørrekapacitetsproblemerne eksisterer fortsat for mælkepulver.

I Tyskland var prisen på bulksmør uændret, medens prisen på detailpakket smør i takt med at vi nu taler om en ny kontraktmåned, faldt med 8 cent pr. kg til en gennemsnitspris på EUR 3,47/kg. Mælkepulver i fødevarekvalitet faldt også i denne uge, medens foderkvalitet var uændret og vallepulver stiger igen, selv om råvaremarkedet er presset af den manglende tørrekapacitet.

Ostemarkedet viger stadig – samtidig med at den amerikanske osteeksport har slået rekorder i første kvartal, både i mængde og pris.

Hollænderne sænker fortsat noteringen for smør, SMP og sødmælkspulver (-4,5 pct.), medens foder SMP og vallepulver også her stiger.

Se de aktuelle grafer med prisudviklingen for smør, ost og pulver (PDF)

På den første auktion i maj måned for især newzealandske produkter blev resultatet et meget beskedent prisfald på blot 1,1 pct. Skummetmælkspulver oplevede det største prisfald med en nedgang på 2,3 pct., medens sødmælkspulver ved 1,7 pct. De højeste priser er typisk opnået ved leverancer i juli-august, men der hvor der er solgt til levering i september, oktober og november ligger priserne dog stort set på samme niveau. Stigende priser var der for smørolie (+2,4 pct.), smør (+1,6 pct.) og løbekasein (+6,3 pct.). Prisen på Cheddar, der kun var udbudt til levering i juli. faldt 1,8 pct.

Generelt er der tale om beskedne mængder og et fortsat højt prisniveau omkring USD 4.000 pr. ton. Kun sødmælkspulver var udbudt i større mængder end samme tid sidste år.

UK-summary:

Milk in-take in EU continues at a high level, but the peak is very close, and drying capacity is still insufficient. German quotations for butter entered a new contract month for retail butter and the price fell as expected, while bulk butter was stable.

Milk powder in EU is also still under pressure from low raw material prices and lack of drying capacity. Feed quality and whey powder however is increasing. Cheese market is still under pressure. Apparently the American’s take the export market.

GDT prices were rather stable this first auction in May despite the fact that more milk was sold, mainly as WMP. Average price fell 1.1 pct., SMP fell 2.3 pct. and WMP 1.7 pct. Butter fat increased and all in all the price level for the next 6 month was close to 4.000 USD per ton.