01. januar 2016

Smør fortsætter nedturen – øvrige priser stabile

Uge 6. Internationale ugepriser

Smørnoteringen i Holland blev igen i denne uge sat kraftigt ned fra EUR 377 til EUR 365 pr. 100 kg. I Tyskland faldt noteringen for detailpakket smør som ventet med de nye februar-kontrakter, som de nu ligger på EUR 408 i snit, medens bulksmør faldt til niveauet EUR 367,5.

Medvirkende til at presse smørpriserne er i år, at mejerierne for første gang ikke får støtte af EU til at lægge på privat lager. Derfor skal den forventede prisfordel være større for at man gemmer til efteråret. Det vil alt andet lige give større udbud nu, hvor man normalt ellers var begyndt at producere til de støttede lagre.

Noteringerne for mælkepulver var stabile i Tyskland bortset fra en mindre stigning for sødmælkspulver. I Holland var der en meget lille negativ regulering for foderprodukter, både SMP og vallepulver, medens de øvrige noteringer også her var stabile båret af de høje verdensmarkedspriser. Ostenoteringerne i EU ligger fortsat stabile, medens de i USA fortsætter himmelflugten.

Se de aktuelle grafer over prisudviklingen på smør, ost og pulver her (PDF)

I USA er der aktuelt alle tiders bedste bytteforhold mellem mælkepris og foderomkostning og såvel produktpriser som mælkepriser slår rekorder. Et stort usikkerhedsmoment er tørken der har ramt Californien. Californien har normalt en stor produktion af bulksmør og fedtfrit mælkepulver, og da udsigterne foreløbig er negative for så vidt angår tørken, reserverne er nede på 20 pct. af det normale for årstiden, medvirker det til at holde priserne oppe.

ZMB angiver ved starten af februar fortsat stabile og høje verdensmarkedspriser, endda med en lille stigning for skummetmælkspulver.Samtidig har valutakursudviklingen over den seneste måned været til fordel for den europæiske konkurrencedygtighed.

På denne uges Global Dairy Trade var der igen en lille stigning på 0,5 pct. Trods stigende udbudte mængder af sødmælkspulver var det primært dette der holdt priserne op med en stigning på 1,4 pct., men også smør oplevede større stigninger med i alt 2,6 pct.. For nogle af de produkter, der udbydes i små mængder var priserne knap så stabile, men det skyldes primært at de sælges på kort levering samt at mængderne varierer meget. Typisk ligger priserne ved levering i tredje kvartal nemlig over de gennemsnitlige priser, det gælder f.eks. smør til levering i tredje kvartal, der også ligger over de aktuelle europæiske priser.

UK summary:

Butter quotations fell again this week in EU. German retail butter for new February contracts reflected this weakening. Part of the explanation is the lack of support for private storage for the first time this year. Expectations for good prices in autumn must be stronger to store butter as the storage costs are not covered by Feoga.

Milk powder is stable to slightly increasing except for feed products, reflecting the good export conditions and a slight weakening of the euro since Christmas. Cheese quotations are stable in the EU. US cheese prices are rocketing as are milk prices and milk margins. Draught in California where a lot of bulk butter and NDM is produces increases volatility. World market prices according to ZMB are stable to slightly increasing for SMP.

GDT auction showed once more a small increase of 0.5 per cent. Prises for deliveries later in the year were typically higher than for March/April. Butter for deliveries in the early summer was sold above actual EU bulk prices.