01. januar 2016

Stigende produktion presser markedet

UGE 3. Internationale ugepriser

Især Holland, der fortsat producerer væsentlig over både kvote og sidste år, mærker fortsat et pres på prisen på bulksmør og sænkede i dag noteringen fra EUR 399 til EUR 392 pr. 100 kg. Den hollandske smørnotering toppede i uge 35 og 36 ved EUR 422, men lå før jul ret stabilt over EUR 412. Noteringen for sødmælkspulver blev også sænket i Holland fra EUR 379 til EUR 377 pr. 100 kg.

Skummetmælkspulver er stabilt, og vallepulver stiger fortsat så noteringen nåede op på EUR 102.

Dermed afspejlede den salget tirsdag på den lille hollandske Dairy Auctions Online, hvor hollandsk vallepulver blev solgt til EUR 103 i første halvår 2014. På samme auktion havde polakkerne udbudt en del lavpris vallepulver i fødevarekvalitet til levering i januar, kun et enkelt parti af dette pulver blev solgt.

Se de aktuelle grafer over prisudviklingen på smør, ost og pulver her (PDF) 

Endelig kan det nævnes at hollandsk spotmælk med 4,4 pct. fedt som i uge 48 toppede ved 51 cent pr. kg mælk, før jul var faldet til 42 cent og i uge 1 blev noteret til 37,50 cent pr. kg mælk. Imidlertid er udviklingen igen vendt, så noteringen for uge 2 er 38,75 cent. Det er stadig godt 8 pct. mere end i januar 2013.

Til sammenligning handles tysk og fransk mælk med 3,6 pct. fedt leveret i Italien stadig over 47 cent pr. kg. Det er mere end efter den tilsvarende høje top i 2007, og samtidig er udviklingen mere stabil end da. De tyske noteringer var alle stabile i indeværende uge bortset for vallepulver der steg fra 98,5 til 99 euro og bulk smør, hvor de højeste priser veg fra 410 til 406 euro, så intervallet nu hedder 392 til 406 euro pr. 100 kg.

Kommissionen har netop lavet en ny prognose for udviklingen i mælkemarkedet frem til 2023, der er meget optimistisk. Bl.a. skønnes det at mælkeproduktionen selv om kvotesystemet ophører i 2015 kun vil stige til 150 mia. kg. mælk, fordi miljøkravene klemmer til mange steder i EU. Efter 2015 ventes ingen stigning i smørproduktionen og friskmælken vil over 10-året blot vokse med 3 pct. Dette skyldes bl.a. at det meste af den ekstra mælk vil blive brugt til produktion af ost.

I 10-året regnes ikke med intervention, og mælkeprisen fremskrives efter en lille svækkelse frem til 2016 som værende stabil og svagt stigende i prognoseperioden, især drevet af det positive marked for ost og skummetmælkspulver.

UK summary:

The Dutch quotations for butter and WMP saw minor downwards corrections, mainly for butter in line with the heavy increase in milk production. Protein is more stable and whey powder is increasing after Christmas, which was confirmed on the little Dutch Dairy Auction Online. Only Polish whey powder was not sold this Tuesday. Dutch spot price for milk (4.4 pct. fat) increases after a falling trend since late November, the price however is very high for the season and 8 pct. higher than at the beginning of last year. German quotations were stable with a similar increase for whey powder and slight downward trend for the most expensive bulk butter. This week the EU-commission presented it’s prognosis for the development in the 10 years to 2023 which is very optimistic. Total milk production is expected to remain below 150 billion kg of milk as environmental requirements is working against dramatic increased in many areas of Europe. After 2015 no increase in butter production is expected and fresh dairy products will only grow 3 pct. over the period as most of the extra milk (and thus fat) will end up in cheese. Milk prices may weaken marginally until 2016, but thereafter will remain stable or grow driven by good sales and exports of cheese and SMP.