01. januar 2016

Bliver køerne virkelig malket om natten?

På Høgstrupgård ved Randers blev knap 1200 gæster klogere på køer og mælkeproduktion, da gården inviterede til Åbent Landbrug.

”Vi har fået rigtig mange spørgsmål fra gæsterne om alt muligt – fx ’går køerne selv ind i robotten’ og ’bliver de virkelig malket om natten’. Men der har ikke været et eneste kritisk spørgsmål til vores måde at drive landbrug på – folk har udelukkende spurgt, fordi de var interesserede i driften,” konstaterer Niels Erik Christensen ved 15-tiden, hvor det er ved at tynde ud i de besøgende.

Sammen med sin kone Bettina og deres søn Nikolaj havde Niels Erik åbnet familiens gård, Høgstrupgård nordvest for Randers, til søndagens Åbent Landbrug-arrangement. Sammen med en flok hjælpere fra den lokale landboforening var alle familiemedlemmer indkaldt for at vise gæsterne rundt, fortælle om gården og ikke mindst svare på spørgsmål.

”Ved at invitere folk til at komme og se gården, tror vi på, at børn og forbrugere får et mere nuanceret billede af dansk landbrug – de ser, at dyrene har det godt og trives.”

På gården har familien 135 malkekøer, som hver dag producerer 3.700 liter mælk. Mælken bliver afhentet hver anden dag og leveres til Mammen Mejerierne.

Vant til besøg

Godt 1160 børn og voksne lagde i løbet af dagen vejen forbi gården, hvor de yngste kunne boltre sig på halmlegepladsen og klappe en kalv, og man kunne hilse på køerne og se dem blive malket i en malkerobot. Der var også mulighed for at blive klogere på forskellen mellem konventionel og økologisk planteproduktion. Selve gården er nemlig konventionelt drevet, mens Nikolaj har lejet 225 hektar jord, hvor han har økologisk planteavl.

Det var anden gang, der var Åbent Landbrug på Høgstrupgård, og til daglig er den familie-drevne gård vant til at få besøg af dagplejere og skoleklasser, og de seneste 3-4 år har gården også været med i science-camp for 7. klasserne på skolerne i Randers.

”Vi er vant til at få besøg, og vi har simpelthen en strategi om, at vi gerne vil vise forbrugerne, hvad vi laver her på gården. Det er også en god oplevelse for os at vise gården frem,” lyder det fra Niels Erik.

 - og for god ordens skyld: I en stald med malkerobot bestemmer køerne selv, hvornår de vil malkes - også hvis det er om natten.