01. januar 2016

Ro på og husk madpakken

God tid og rolige forældre spiller en vigtig rolle for de børn, der nu skal begynde i skole. Rådet kommer fra Adam Breum, en af forfatterne til bogen ’Sund & glad skolestart’.

I næste uge ringer klokken ind efter sommerferien på landets skoler, og mange børn møder op til deres allerførste skoledag. Både den og de næste mange dage skulle gerne blive en god oplevelse for barnet, og her spiller forældrene en vigtig rolle. I forældrehåndbogen ’Sund & glad skolestart’, der er udgivet af Mejeriernes Skolemælksordning i samarbejde med foreningen Skole og Forældre, er der masser af tips til, hvordan man kan hjælpe sit barn godt i gang med skolelivet.

Her har vi bedt den ene af bogens forfattere, Adam Breum, som er cand. pæd. i pædagogisk psykologi, om at udvælge de tre bedste råd.

Få ro på sommerfuglene

”Barnet ser nøje på forældrenes reaktioner, når det møder noget nyt. Undgå derfor at være overgearet eller overbegejstret, når dit barn begynder i skole – det kan være med til at gøre barnet uroligt,” forklarer Adam Breum.

”I stedet kan du vise dit barn, at det kan føle sig tryg ved at skulle starte i skole, ved at fortælle, at de voksne, lærer, pædagoger og personalet i fritidsordningen, virker søde og vil passe på barnet. Hvis du er glad på dit barns vegne, fordi det skal til at begynde i skole, smitter det af på barnet.”

God tid er vigtigt

Tid spiller ifølge Adam Breum også en vigtig rolle – både om morgenen og efter skoledagen.

”Kom ikke bare til tiden om morgenen, men i god tid! I skolen begynder timen præcis, og inden timen starter, skal barnet have tid til at hænge jakken på plads, lægge madpakke og drikkedunk i køleskabet og sige ordentligt farvel. Børn mærker hurtigt, hvis der er spændinger i luften, fordi de bliver afleveret for sent.”

Især i begyndelsen er det også vigtigt at have god tid til at snakke, når barnet kommer hjem om eftermiddagen.

”Indtrykkene er mange i de første par uger, og det kræver sin tid at tage alle de nye indtryk ind. Du skal ikke presse barnet til at fortælle, men du skal have tid til, at du kan inddrages i alle indtrykkene. Spørg interesseret til dagen og vurder, hvornår der skal inviteres klassekammerater med hjem. Når barnet begynder at have kammerater i klassen, forsvinder sommerfuglene i den lille mave.”

Hav styr på det praktiske – ikke mindst mad og drikke

Endelig peger Adam Breum på, at barnet skal være udhvilet og frisk for at få en god skoledag, og så er det vigtigt for barnet, at det allerede den første skoledag er ’klædt på’ med skoletaske, penalhus, madpakker og drikkedunk.

Efter at skoledagen er blevet længere, er det blevet endnu vigtigere, at barnets kost og ikke mindst madpakken er sund og kan give energi til at lære og lege hele dagen. Bogen ’Sund og glad skolestart’ er fyldt med viden om ernæring, gode råd til mad og måltider samt tips og opskrifter til madpakker, eftermiddagsmad og morgenmad. Skolerne har kunnet bestille bogen gratis og udlevere den til de nye elevers forældre.

Derudover er der også masser af opskrifter og tips til gode mad- og drikkevaner at hente på to af skolemælks hjemmesider: projektsundskole.dk og skolemælk.dk