01. januar 2016

På tur i osteland

Som et led i kampagnen Ost & ko inviterede Mejeriforeningen i tirsdags en busfuld osteglade madkommunikatører, bloggere og fagfolk på mejeritur til Vestsjælland og Fyn.

Ostens danske historie, terroir, trends og produktion var nogle af de emner, der sammen med en masse smagsprøver på ost blev serveret for de 20 deltagere i Ost & ko’s årlige pressetur. I løbet af dagen besøgte deltagerne bl.a. Ostebørsen, Løgismose Mejeri og Gundestrup Mejeri og Bryghus.

Madskribent Morten Brian Pedersen var med på turen, som han her beretter om.

Græsmælk fra Tude Ådal

Første stop på turen var hos Ostebørsen i Vemmelev, hvor det nye mikromejeri blev taget i brug i marts. Mejeriet har ambitioner om at lade mælkens terroir komme til udtryk i osten, og mælken, der bruges i produktionen, stammer fra den nærliggende Tøvestensgaarden. Her lever køerne af græs og hø fra engarealer ved Tude Ådal, som med sin mangfoldige flora med vilde urter og blomster forplanter sig i mælkens smag og karakter. Mejeriet vandt kort efter sin åbning sølv ved Nordisk Ostefestival 2017 med rødkitosten Rød Skallebakke.

Efter besøget hos Ostebørsen fortsatte turen mod Fyn. I bussen berettede madhistoriker Asmus Gamdrup Petersen om Danmarks omfattende ostetradition: fra de første præsteoste i 1800-tallet til Danmarks rolle som eksportør af forædlede mejeriprodukter og helt frem til nutidens genoplivning af gamle ostetyper- og traditioner.

Røg og bæredygtighed hos Løgismose

På Midtfyn viste mejerichef Henrik Toft rundt på Løgismose Mejeri. Siden etableringen i 1969 er den ærkefynske rygeost blevet produceret her, og den dag i dag ryges osten af en særligt trænet ‘røger’, som med håndkraft og tæft stopper piberne med havrehalm. På mejeriet produceres der også skyr i stor stil.

Produktionens bi- og restprodukter køres til det lokale biogasanlæg og genanvendes til biobrændsel på mejeriet. Ambitionen er at blive 100 pct. selvforsynende med energi på mejeriet gennem genanvendelse af restprodukter fra produktionen.

Kombineret mejeri og bryghus

Turen fortsatte nu sydpå til Gundestrup Mejeri og Bryghus, hvor mejerist og ølbrygger Jørgen Hoff bød velkommen på et af Danmarks ældste mejerier og (muligvis) verdens eneste kombinerede bryghus og mejeri. Her produceres foruden fynsk rygeost også gamle faste ostetyper som Svenbo og Fynbo, og Jørgen Hoff sørger for, at der er symbiose mellem mejeriproduktionen og ølbrygningen. Således anvendes overskydende valle fra produktionen af Svenbo-osten blandt andet til ’Valle’s Bock’, og ud fra samme tankegang leveres den overskydende ‘mæsk’ fra ølproduktionen (den kogte, knuste malt som er i overskud efter brygningen) til lokale landmænd, som sender mælk retur til mejeriets osteproduktion.

Tilbage til håndværket

Skal der konkluderes på dagen, må det være, at tendenserne lige nu peger på et øget fokus på bæredygtighed og storytelling. Forbrugerne efterspørger i stigende grad nicheprodukter og høj kvalitet.

De danske producenter har i mange år været kendt for mejeriprodukter af høj standard og ensartethed, som dermed er eksportvenlige produkter. Nu ser det dog ud til, at tendensen peger i retning mod at dyrke det traditionelle håndværk i højere grad og lade egnsbestemt terroir og lokalt forankrede fortællinger være styrende for kvaliteten af osten.