19. april 2017

Økodag er blevet en folkefest

Når de økologiske køer på søndag bliver lukket ud på græs, er det ikke kun en god dag for køerne og de mange tusinde tilskuere. Det er også en vigtig dag for de økologiske mejerier.

65 økologiske gårde over hele landet inviterer søndag den 23. april til forårsfest. Arrangementet, der har fundet sted hvert år siden 2005, får tusindvis af danskere til at trække i gummistøvlerne for at komme ud og se de forårskåde køer give den gas, når stalddøren bliver åbnet præcis kl. 12. Sidste år deltog 237.000 gæster i arrangementet, og det forventes, at mindst lige så mange vil dukke op på søndag.

Dagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Them, Løgismose, Hansens Flødeis og Øllingegaard, og det er en dag, mejerierne bruger aktivt til at fortælle om økologi og økologiske produkter, og som de tillægger stor betydning.

Officiel åbning med korsang

I år finder den officielle åbning af dagen sted på gården Sommerbjerg ved Ejstrupholm. Åbningen, der bliver live-streamet, er samtidig en del af Aarhus Kulturby 2017/Europæiske region for Gastronomi, og derfor er der her gjort lidt ekstra ud af dagen. Blandt andet vil koret Vocal Line give en udendørs koncert, lige inden køerne lukkes ud, og det er muligt at købe en gastronomisk brunch på stedet. Gården leverer til Them Andelsmejeri, hvor man selvfølgelig er glad for den ekstra omtale, det giver.

”Det er god reklame for mejeriet, og det giver os mulighed for at præsentere nogle af vores nye oste for forbrugerne,” siger mejeriets ostemester Bjarne Andersen. Han understreger, at der er god opbakning til de to af mejeriets andelshavere, der deltager i økodag.

”Det er noget, vi står sammen om. Både medarbejdere fra mejeriet og vores konventionelle andelshavere hjælper til ude på de to økologiske gårde.”

Arla sætter alle sejl til

38 af de 65 gårde er leverandører til Arla Foods, og fra selskabets side bliver alle sejl sat til for at give gæsterne en god oplevelse.

”Det betyder meget for Arla at få fortalt forbrugerne, at vi også er et stort økologisk selskab, og at der står mange økologiske mælkeproducenter bag Arla,” siger activation specialist i Arla, Lars Bonde. Han fortæller videre, at ud over de forskellige aktiviteter, som gårdene selv arrangerer, bakker Arla arrangementet op med smagsprøver, bl.a. på en ny økologisk is og to nye produkter i Essens serien: en årstidsmælk og kefir.

”Vi har lejet køletrailere til alle gårdene, som vi fylder med smagsprøver, og op mod 30 Arla-medarbejdere og folkevalgte skal ud og hjælpe med at dele dem ud. Sidste år kom der over 10.000 gæster på tre af vores gårde, som ligger tæt på de større byer,” fortæller Lars Bonde.

I lighed med sidste år laver Arla en live-udsendelse fra Økodagen på en af gårdene, og igen i år er det Jeppe og Marie fra DR børne-tv, der er værter. Udsendelsen bliver optaget Mannerup Møllegård, hvor Arla har lavet et lukket arrangement for ca. 400 forbrugere, der har købt billet til dagen. Gæsterne kan blive kørt i busser fra København ud til gården, der ligger mellem Roskilde og Ringsted, og inden køerne bliver lukket ud af stalden, vil der være show med Motor Mille – også fra DR børne-tv.

Dagen er landmandens dag

I det rent økologiske mejeri Naturmælk inviterer fem af selskabets andelshavere til økodag, men dagen har stor betydning for alle 34 andelshavere, fortæller mejeriets salgs- og marketingchef Nelly Frees Riggelsen.

”Økologien er jo hele omdrejningspunktet for vores mejeri, og vi ved, at der bliver lagt et kæmpe stykke arbejde i det ude på de gårde, der holder åbent.”

Mejeriet tilbyder hjælp til det praktiske på dagen, og i år vil der på tre af gårdene blive opstillet en ostebod med smagsprøver og salg af Naturmælks specialoste.

”Men ellers har vi den holdning, at det skal være landmanden, der er i centrum, og det skal være op til den enkelte gård, hvor meget de vil gøre ud af det,” siger Nelly Frees Riggelsen.

Hun mener, at arrangementet nu har nået et niveau, som alle kan være tilfredse med.

”Succesen er der – nu skal vi bare pleje den.”

 

De økologiske gårde holder åbent søndag den 23. april fra kl. 10 til 14, og køerne lukkes ud præcis kl. 12.

Find gårdene og læs mere om dagen her.