Mejeriferie i fortid og nutid

Efterårsferien byder på flere tilbud om at lære lidt (mere) om dansk mejeribrug både før og nu.

Branchen
På Søstrup Mejeri i Andelsbyen Nyvang kan man opleve, hvordan der blev lavet smør i gamle dage.

Vi begynder i fortiden med tre museer, hvor man kan blive klogere på mejeribrugets historie, og slutter med et par tips til at opleve nutidig mejeridrift.

Skal man have historien om dansk mejeribrug helt tilbage fra andelsbevægelsens begyndelse, er Hjedding Andelsmejeri det rigtige sted at starte. Mejeriet ved Ølgod blev opført i 1882 som Danmarks første andelsmejeri, og i dag fremstår mejeriet, som da det blev taget i brug. Man kan bl.a. se den lille, originale Maglekilde-centrifuge og smørkærnen, begge drevet af en dampmaskine, der revolutionerede dansk mejeridrift.

I Andelslandsbyen Nyvang, der ligger ved Holbæk, kan men opleve livet og hverdagen i den lille andelslandsby i midten af 1900-tallet. En af landsbyens bygninger er Søstrup mejeri, og her kan man den sidste weekend i ferien, den 21. og 22. oktober, opleve produktionen og snakke med mejeristerne. På mejeriet bliver mælkejungerne afleveret på perronen, hvorefter mælken bliver behandlet på traditionel vis, og laves til friskkærnet smør og rygeost. De friske produkter kan derefter købes i landsbyens butik, Trønning Brugs.

Det Grønne Museum ved herregårdsmuseet Gl. Estrup på Djursland kan man se en mejeriudstilling, hvor forbrugeren er sat i centrum. Udstillingen har fået navn efter en af de navnkundige reklamekampagner fra 1950’erne – MejeRigtigt, og her kan man bl.a. se de forskellige versioner af Karolinepigernes uniformer helt tilbage fra starten i 1961. Udstillingen byder også på mange digitale elementer – fra digitale montrer og interaktive køer, til plancher i wikipideaform.

Det Grønne Museum er det tidligere Dansk Landbrugsmuseum, som 1. februar skiftede navn efter at være fusioneret med Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

Frem til nutiden
Er man i Nordjylland tirsdag den 17. om eftermiddagen, inviterer Aabybro Mejeri på rundvisning i mejeriet, hvor der produceres is og lidt smør. Man kommer også forbi familien Lindhardts bilsamling, som nu også omfatter bilen Krone 5, der tilhørte kongehuset gennem 45 år. Billetter til 50 kr. stykket skal købes i butikken, og de inkluderer også en smagsprøve eller to.

I efterårsferien åbner Arla Brabrand Besøgsmejeri for familiebesøg to gange. I løbet af de 3½ time et besøg varer, lærer gæsterne om mælkens vej fra ko til yoghurt gennem fortællinger og leg. Aktiviteten er åbenbart populært, for de to besøg blev udsolgt på to dage.

Meget engageret debat om klima og fødevarer på Folkemødet

Er en plantebaseret kost den mest bæredygtige måde at spise på? Sådan lød et af de spørgsmål, der satte gang i debatten på Mejeriforeningens møde, som paneldeltager Merete Myrup, ernæringschef/mælk i L&F, her refererer fra.

Læs mere

De private mejeriers organisation fortsætter fornyelsen

39-årige Martin Aagaard Pedersen fra Nordex Food blev tirsdag valgt ind i bestyrelsen for Foreningen Danmarks Privatmejerier. Dermed fortsætter det generationsskifte, som blev indledt, da 28-årige Peter Staunsbæk sidste år trådte ind i foreningens ledelse.

Læs mere

En ganske særlig branche

Den danske mejeribranche er kendetegnet ved et usædvanligt stærkt sammenhold og netværk – det oplevede Alette Algreen-Ussing, som mødte branchen med helt friske øjne.

Læs mere