12. januar 2017

Mælken skal tilbage i børnehaverne

Rigtig mange af landets børnehaver har sparet mælken væk, og kun få forældre og institutionsledere kender til Fødevarestyrelsens anbefaling af, at børn får mælk i løbet af dagen. Det skal der rådes bod på med en ny kampagne.

I løbet af november modtog landets cirka 4.000 børnehaver en folder om mælk, der har Mejeriforeningen og Kost & Ernæringsforbundet som afsendere. Folderen er et led i en informationskampagne, der skal gøre opmærksom på Fødevarestyrelsens syv år gamle anbefaling af, at børn får 1,5 dl mælk i løbet af dagen i børnehaven. Baggrunden er en undersøgelse, foretaget af Mejeriforeningen i 2015. Den viste, at kun syv pct. af institutionslederne kendte til Fødevarestyrelsens anbefaling.

”Desværre kommer det ikke bag på mig, at børnehaverne ved så lidt om mælk til børnene,” siger Dorte Fischer, som er næstformand i Fagligt selskab for Sundhedsplejersker.

”Når vi som sundhedsplejersker kommer ud i børnehaverne, bliver vi spurgt til råds om mælk og det gode måltid. Mælk og måltider fylder meget lidt i pædagoguddannelsen, og køkkenpersonalet er ofte sparet væk. Når den nødvendige viden ikke er til stede, så er det nemt at spare mælken væk til fordel for fx en halv pædagogmedhjælper. Det bekymrer mig,” siger Dorte Fischer.

Morgen, middag og aften er bedst

Til argumentet om, at børn jo får mælk derhjemme og derfor ikke behøver det i børnehaven, siger ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup:

”Der er god grund til at holde fast i mælk i børnehaven. Små børn kan nemlig have svært ved at nå at få det daglige indtag – en kvart til en halv liter mælkeprodukt – derhjemme til morgenmad og aftensmad. Derfor giver 1 + 1 + 1 god mening: et glas mælk morgen, middag og aften.”

På baggrund af undersøgelsen blandt institutionslederne fik Mejeriforeningen i august 2016 lavet en analyse blandt forældre til børnehavebørn, og den viste, at kun hver fjerde forælder ved, hvor meget mælk børnene bør have i løbet af dagen. Derudover svarede kun 45 pct. af forældrene ja til, at deres barn får mælk i institutionen hver dag.

”Samtidig med at vi sender folderen ud til børnehaverne, indrykker vi annoncer i fagbladene. Eftersom det er kompetente fagfolk, der står som afsendere, håber vi, at beslutningstagerne i kommunerne vil skrive mælk til børnehavebørnene ind i deres kostpolitik,” siger projektleder i Mejeriforeningen Louise Poulsen.

Myte gjort til skamme

Undersøgelsen fra august viste desuden, at 85 pct. af de adspurgte forældre mener, at mælk er vigtigt for deres barns sundhed og opvækst, og flere end 8 ud af 10 forældre fortæller, at de derhjemme serverer mælk hver dag eller 5-6 gange om ugen. Under to pct. af forældrene mener, at mælk slet ikke er vigtigt for barnets sundhed og opvækst.

”Tallene er interessante og viser lidt om myter og virkelighed. Ud fra den offentlige debat er det nemt at få et billede af, at danske forældre vender ryggen til mælken som en vigtig del af det gode måltid til børnene. Der er imidlertid under to pct., som siger, at mælk slet ikke er vigtigt for barnets sundhed og opvækst. Så det er altså en meget lille gruppe, som tit kommer til at fylde rigtig meget i den offentlige debat,” siger Jan Hermansen, afdelingschef i Mejeriforeningen.