23. marts 2017

Kamelerne kommer

Kamelmælk fra Dubai kan nu købes i en række danske supermarkeder. Mælken er blevet kaldt en ’superfood’ – foreløbig er der dog meget lidt viden om den eksotiske mælketype.

Kamelmælk har i årets første måneder fundet vej fra Dubai til hylderne i en række danske – i første omgang sjællandske – butikker. Her ligger prisen for en liter kamelmælk omkring 140 kr., men så skulle den ifølge firmaet Kamelmælks hjemmeside også være ’en god kilde til jern og protein’ og indeholde ’gode fedtstoffer og uden kendte allergener’.

Iværksætteren Pernille Lykke har siden efteråret 2015 arbejdet på at få kamelmælken fra Dubai til Danmark. Hun er i dag indehaver af firmaet Kamelmælk og har eneret på at forhandle kamelmælken i Danmark, som altså nu kan købes i blandt andet Meny- og Superbrugsen-butikker.

Kamel contra ko

Kamelmælk bliver af nogle kaldt den nye ’superfood’, og den har uden tvivl været livsvigtig for de mennesker, der har levet i ørkenen, blandt andet fordi mælken indeholder C-vitamin og jern.

”Som dansker skal man dog ikke begynde at drikke kamelmælk for at få C-vitamin og jern. Det er mængderne alt for små til,” siger ernæringskonsulent i Landbrug & Fødevarer Katrine Langvad, og tilføjer:

”Mælk er især kendt for at være en vigtig kilde til calcium, og på det punkt indeholder ko- og kamelmælk næsten lige meget.”

Meget lidt forskning

Professor i mejeriteknologi ved Københavns Universitet, Richard Ipsen, efterlyser mere forskning:

”Generelt er der ikke forsket ret meget i kamelmælk, så der eksisterer ikke et videnskabeligt grundlag at konkludere noget ud fra. Der er i hvert fald endnu ikke evidens for, at kamelmælk skulle have nogen gavnlig effekt på sukkersyge, kræft eller andre sygdomme,” lyder det fra Richard Ipsen.

Ged og får bliver til ost

Ud over komælk, som kan fås i et utal af varianter, kan danskerne i øjeblikket kun købe kamelmælk som drikkemælk. I Danmark produceres der ganske vist også fåremælk og gedemælk, men den bruges først og fremmest til ost.

Kamelmælken, der nu kan købes i Danmark, er et rekombineret produkt, det vil sige, at mælken er blevet frysetørret, inden den sendes til Europa, hvor mælkepulveret tilsættes vand, så det gendannes til mælk.