01. januar 2016

Forbudt at kalde sojadrik for ’sojamælk’

EU-Domstolen fastslår, at plantebaserede fødevarer ikke må kaldes ’mælk’, ’ost’ eller andre mejeriudtryk.

EU-Domstolen slog onsdag fast, at mejeriudtryk som ’mælk’, ’smør’, ’valle’ ’ost’ og ’yoghurt’ ikke må bruges på vegetabilske eller plantebaserede produkter – heller ikke selv om forskellen er forklaret på emballagen. Det er således ikke tilladt at kalde fx sojadrik for ’sojamælk’. Disse udtryk er i EU-lovgivningen reserveret til animalske produkter, understreges det i afgørelsen.

”Det er jo det, vi hele tiden har sagt, så det er rigtig fint, at der nu også er opbakning fra EU, og at vi kan henvise til domstolens afgørelse,” siger ernæringschef/mejeri i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup.

”Der kommer flere og flere af den type produkter, og derfor er afgørelsen super relevant, for folk må ikke tro, at det er det samme. Det kan være sundhedsmæssigt problematisk, hvis man tror, at man kan erstatte mejeriprodukter med plantebaserede produkter, for så får man slet ikke de samme næringsstoffer. Det har vi myndighedernes ord for,” understreger Merete Myrup og henviser til et notat fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen advarer
Under overskriften ”Plantebaserede drikke kan ikke anvendes som fuldgyldige alternativer til komælk” fastslår Fødevarestyrelsen, at ”komælk er vores største kilde til calcium, som er vigtig for vores knogler, og komælk indeholder også andre vigtige næringsstoffer som fx B2, B12, fosfor, jod, selen og protein, der især har betydning for væksten hos børn.”

I notatet hedder det: ’plantebaserede drikke mangler vigtige næringsstoffer – det gælder ikke mindst calcium og i det fleste tilfælde også protein’. Derudover understreges det, at flere plantebaserede drikke er tilsat så meget sukker, at det svarer til sukkersødede sodavand; at risdrik indeholder arsen mens sojadrik kan give østrogenlignende virkninger, og endelig at plantebaserede drikke aldrig bør bruges som modermælkserstatning.

Kampagne overtrådte lovgivningen 
EU-Domstolens afgørelse falder i kølvandet på en retssag anlagt mod det tyske selskab TofuTown, der producerer og distribuerer vegetariske og veganske fødevarer, herunder de plantebaserede produkter 'Soyatoo Tofu Butter', 'Plant Cheese', 'Veggie Cheese' og 'Cream'.

Sagen blev oprindelig bragt for en regional domstol i Trier af den tyske forening Verband Sozialer Wettbewerb, der anførte, at TofuTowns kampagner overtrådte EU-lovgivningen om betegnelser for mælk og mejeriprodukter. Den tyske domstol anmodede herefter om assistance fra EU-Domstolen, efter at TofuTown havde forsvaret sig med, at forbrugerne udmærket forstod, hvad betegnelserne dækkede over, når der samtidig blev henvist til produkternes ’plantebaserede oprindelse’.

Kokosmælk må hedde mælk
Efter EU-Domstolens afgørelse har TofuTown i en pressemeddelelse kaldt lovgivningen for ’forældet’, men ikke desto mindre er det nu slået fast, at mælk, ost, smør osv. skal være lavet af ’mælk af animalsk oprindelse’.

Der er dog nogle ganske få undtagelser fra afgørelsen, herunder kokosmælk og peanutsmør. Det er EU-Kommissionen, der bestemmer, hvilke undtagelser der kan laves.