01. januar 2016

Danmarks bedste madpakker er fundet

Mejeriernes Skolemælksordning har kåret de fire vindere af Madpakkedysten 2017. Vinderklasserne fejrer sejren med restaurantbesøg.

Der var jubel i 1. klasse på Nors Skole ved Thisted, da de 25 elever fredag formiddag fik overrakt ’den gyldne madpakkepokal’ som bevis på, at de har vundet Madpakkedysten 2017.

Konkurrencen om at opfinde Danmarks bedste madpakke var udskrevet af Mejeriernes Skolemælksordning, og den har givet anledning til, at 0.-3. klasser over hele landet siden marts har arbejdet med sundhed og ernæring. De fire vinderklasser blev udvalgt blandt i alt 375 klasser, som havde indsendt deres forslag til den gode madpakke.

Madpakken styrker læring

”Madpakkedysten har været et fantastisk projekt, både fordi det har været sjovt og spændende, og børnene har lært vildt meget om den mad, de spiser. Det bedste har været, at børnene på en sjov måde har lært, hvad en sund madpakke skal indeholde,” siger Mette Pedersen, der er lærer på Nors Skole.

Eftersom skoledagen er blevet længere, skal børnene have dækket omkring 50 pct. af deres daglige energibehov, mens de er skole, og en sund madpakke er med til at styrke elevernes læringsparathed i løbet af dagen.

Det sunde skal være sjovt

Udgangspunktet for madpakkedysten var en ny undersøgelse, der viser, at hvert femte skolebarn i Danmark har problemer med madvanerne. Gennem projektet har Mejeriernes Skolemælksordning tilbudt personalet i indskolingen nogle konkrete værktøjer til at undervise i næring til læring på en sjov måde, og resultatet blev altså 375 forslag til sunde, sjove og appetitvækkende madpakker.

”Det er alfa og omega, at det sunde bliver sjovt, når skolebørn skal have gode madvaner,” siger projektleder hos Mejeriernes Skolemælksordning Louise Poulsen.

”Derfor håbede vi på, at vi med madpakkedysten kunne få nogle gode tips fra børnene selv, og det har vi virkelig fået. Elevernes kostidéer har overgået alle vores forventninger, og vi er meget imponerede over deres evne til at tænke kreativt inden for de givne rammer for sundhed og ernæring.”

Sådan ser en vindermadpakke ud

1. klasse på Nors Skole vandt madpakkedysten med følgende forslag til en sund og lækker madpakke:

Madpandekage med laks og avocado mos; rugbrød med makrel pyntet med agurk og tomat; frugtkugler lavet af bl.a. mandler, hasselnødder og rosiner; spyd med vindruer, agurk, jordbær, blåbær og slikærter, samt hjemmelavede kiks bl.a. med lokale ingredienser fra Nationalpark Thy. Klassen har også arbejdet med mad fra andre kulturer, fx den ukrainske nationalret “vareniki” og en madbolle fra Letland. Dertil mælk og vand i løbet af dagen.

Foruden 1. klasse på Nors Skole vandt 2. klasse på Koldby Skole (også ved Thisted), 0. klasse på Nyager Skole (ved Rødovre) samt 3. klasse på Dannelunde Skole (på Lolland).

Ud over et restaurantbesøg efter eget valg vandt hver klasse ’den gyldne madpakkepokal’ og T-shirts til alle eleverne.

Læs mere om madpakkedysten her