01. januar 2016

Byggeboom i mejeribranchen

Arla investerer massivt i moderniseringer af flere af selskabets anlæg i Danmark. Men også blandt de øvrige danske mejerier bliver der bygget til i stor stil – og på Sjælland åbner inden længe to helt nye mikromejerier.

Den 31. januar offentliggjorde Arla Foods sin investeringsplan for 2017, som er en af de største i selskabets historie. I løbet af året forventer Arla at investere 2,49 mia. kr. i selskabets produktionsanlæg rundt om i verden, og heraf skal næsten halvdelen af beløbet, 1,3 mia. kr., investeres i danske anlæg. Den største enkelt-investering på ca. 228 mio. kr. går til Danmark Protein, som fremstiller protein, laktose og andre vallebaserede ingredienser. Der investeres også kraftigt i Rødkærsbro Mejeri (mozzarella) og Holstebro Flødeost med henholdsvis 97 mio. kr. og 89 mio. kr. Derudover er medarbejderne netop begyndt at flytte ind i Arlas nye globale innovationscenter ved Agro Food Park. Centeret på 10.000 kvm. skal være arbejdsplads for mindst 120 ansatte, og det bliver officielt indviet i maj.

Uden for Arla er rigtig mange af de mellemstore og små mejerier enten i gang med at udvide eller har projekter på tegnebrættet, og aktiviteten i mejeribranchen sker over det meste af landet.

Fra 8 til 20 mio. kg ost

I landsbyen Mammen ved Bjerringbro har Mammen Mejeri efter en periode med testkørsler netop i denne uge taget et helt nyt produktionsanlæg i brug. En tilbygning på sammenlagt 3.000 kvm. som blandt andet indeholder et osteri med seks ostetanke á 13.000 liter. Dermed øges mejeriets produktionskapacitet fra 8.000 ton til 20.000 ton ost om året.

Mammen Mejerierne A/S overtog for et lille års tid siden Arlas nedlagte mejeri i Klovborg. Efter en ombygningsfase er man nu klar til at tage 6.000 kvm. ostelager i brug her.

Derudover er selskabet i gang med at bygge til på mejeriet i Onsild: 1.300 kvm. emballagelager, som står færdigt til sommer.

Nye mejerier

På Sjælland skyder to helt nye – og små – mejerier op. Det ene i Vemmelev ved Slagelse, hvor ostegrossisten Ostebørsen er flyttet ind i nye, større faciliteter. 1.500 kvm. med lager, pakkeri, kontor samt butik, café og et lille mejeri, som skal producere mælk, double cream, creme fraiche og ost på basis af græsmælk fra en bedrift i den nærliggende Tude Ådal. Mejeriet forventes klar til drift i løbet af den næste måneds tid.

I Humlebæk står Brian Nørtoft, tidligere mejerichef på Ingstrup Mejeri og nuværende indehaver af ostebutikken Specialisten, bag opførelsen af Humlebæk Mikro Mejeri – et mejeri på beskedne 250 kvm. I første omgang skal der produceres flødeis, senere smør og ost. Mejeriet indvies i påsken.

To ø-udvidelser

Bornholms Andelsmejeri gik i efteråret 2016 i gang med første etape af en udvidelse på i alt 3.000 kvm. Mejerichef Per Olesen fortæller, at fase 1, der omfatter et nyt højlager på ca. 1.700 kvm., forventes at stå færdigt sidst i marts. Ud over lagerfunktionen skal bygningen også huse et pakkeri på 600 kvm. Så snart lagerbygningen står færdig, tages der fat på fase 2, som består af et nyt osteri på 1.300 kvm.

På Sydfyn planlægger selskabet Kirkeby og Thrane at udvide Sinai Mejeri. Med en tilbygning på 1.500 kvm. der skal rumme produktion, lager, administration og personalefaciliteter, kan produktionen øges med 25.000 ton.

Jyske planer

Nordex Food, der ejer Nørager Mejeri nordvest for Hobro, planlægger at udvide mejeriet med i alt 4.000 kvadratmeter, hvoraf halvdelen skal være kølelager og den anden halvdel skal bruges til emballagelager. Direktør for Nordex Food, Keld Pedersen, fortæller, at selskabet i øjeblikket er i gang med at søge tilladelser til byggeriet, som han håber, vil kunne stå færdigt i løbet af 2017.

Them Andelsmejeri har planer om en større udvidelse af lager, pakkeri og produktion. Samlet set skal der investeres omkring 60 mio. kr., men hvornår og hvor man går i gang er endnu ikke besluttet.

Sønderjyske Naturmælk har også planer om at udvide både lager og produktion. Lige nu har samkøringen med nordsjællandske Øllingegaard Mejeri (mejerierne fusionerede pr. 1. januar i år) dog førsteprioritet, og ifølge mejerichef Leif Friis Jørgensen er byggeplanerne sat på stand by indtil efteråret.

Endelig indvier Thise Mejeri den 10. februar en større udvidelse af ostelageret ved Bovbjerg Fyr, hvor den populære Vesterhavsost bliver modnet. Med udvidelsen øges lagerkapaciteten fra 20.000 til 50.000 oste.