Åbent Landbrug for hele familien

På søndag inviterer 64 gårde danskerne til at opleve landbruget med egne øjne. I år har arrangørerne lagt ekstra vægt på formidling til de voksne gæster.

Branchen
Aktiviteter
Events
Børn
Mælkeproducenter
Kom tæt på kalvene og alle de andre dyr på landet, og få et indblik i det moderne landbrug, når Åbent Landbrug på søndag inviterer indenfor på 64 gårde fordelt over hele landet.

Efter sidste års Åbent Landbrug modtog arrangørerne i Landbrug & Fødevarer ca. 7.000 spørgeskemaer, som gæsterne havde udfyldt ude på gårdene. Konklusionen var ret klar: Der skulle gøres noget mere for de voksne gæster.

”Undersøgelsen viste, at vi har rigtig godt fat i børnene med de aktiviteter og muligheder der er på gårdene, så det fortsætter vi selvfølgelig med. Men de voksne ville gerne have noget mere at vide under besøget, fx om foder, kredsløbet og i det hele taget hverdagen på gården, og gerne med mulighed for mere dialog og flere aktiviteter. Så det har vi haft ekstra fokus på op til dette års arrangement,” fortæller projektleder på Åbent Landbrug Jan Morre.

40 mælkeproducenter holder åbent
I år åbner 64 gårde og godser over det meste af landet stalddøren for alle interesserede, og der er mulighed for at opleve stort set alle produktionsgrene – fra produktion af hamp og opdræt af strudse til de mere traditionelle med fjerkræ, grise og køer. I år er de 40 af gårdene mælkeproducenter mod 34 sidste år.

”Vi har fået mulighed for at støtte op om flere værter med mælkeproduktion, fordi vi har fået penge fra Mælkeafgiftsfonden,” siger Jan Morre og konstaterer, at det er gårdene med malkekvæg, der trækker flest besøgende.

Arrangementet handler dog ikke kun om at få så mange gæster ud på gårdene som muligt. ”Det er mindst lige så vigtigt, at gæsterne får en god dialog med værterne og en god oplevelse, så de går hjem og fortæller den gode historie videre.”

De 40 mælkeproducenter leverer til Arla, Them Andelsmejeri og Mammen Mejerierne.

20 års jubilæum
I år er det i øvrigt 20 år siden, at landbruget første gang inviterede danskerne på gårdbesøg. Dengang hed arrangementet ’Grøn søndag’, og kun nogle få gårde var åbne for besøg. Siden har dagen udviklet sig til et kæmpe arrangement med op til 118.000 besøgende (i 2015), men formålet er stadig det samme: At give danskerne mulighed for med egne øjne at se, hvor deres mad kommer fra.

”Besøget skal dels give et indblik i processerne bag produktionen af fødevarer, dels giver det gæsterne mulighed for at se, at dyrene har det godt,” understreger Jan Morre.

Også i år vil der blive uddelt spørgeskemaer, hvori gæsterne bl.a. bliver spurgt om, hvad besøget har betydet for deres syn på landbruget.

”Spørgeskemaet skal hjælpe os til at blive klogere på gæsterne og selvfølgelig til at gøre Åbent Landbrug endnu bedre,” slutter Jan Morre.

Det er Landbrug & Fødevarer, der koordinerer arrangementet i samarbejde med en række lokale foreninger, og derudover lægger flere virksomheder og ikke mindst værterne på gårdene et stort stykke arbejde i dagen.

Gårdene under Åbent Landbrug kan besøges på søndag, den 17. september, fra kl. 10 til 16. Erfaringen viser, at mange børnefamilier kommer først på dagen, og at der er mindst tryk på sidst på dagen.

Læs mere om Åbent Landbrug og find den nærmeste gård her.

Nye tal om mejeribranchen

Hvor mange ton ost eksporterede Danmark sidste år? Er importen af yoghurt stigende? Få svarene i en helt ny udgave af den klassiske ’Mejeristatistik’.

Læs mere

Oste forvandles i kalkgruben

Thise Mejeri lader nogle af deres oste ’gå under jorden’ – nærmere bestemt i Hjerm Kalkgrube – når de skal lagre. Opholdet giver ostene en helt anden smag og konsistens, end de ville have fået på et normalt lager.

Læs mere

Kvægbruget møder veloplagt kommissær i Bruxelles

Formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, mødtes tirsdag aften med EU's landbrugskommissær Phil Hogan i Bruxelles for at drøfte forslaget til CAP 2020 og markedssituationen.

Læs mere