01. januar 2016

Proteinholdig morgenmad styrker patienterne

SUNDHED - Småtspisende patienter var et problem på Aalborg Universitetshospital, indtil hospitalets diætister tog fat på morgenmaden.

Hvordan kan vi få vores patienter til at indtage mere energi og især protein om morgenen?

Det spørgsmål stillede diætisterne på Aalborg Universitetshospital sig selv for et par år siden. Undersøgelser på hospitalet viste, at mere end hver fjerde patient fik dækket under 75 pct. af det energibehov, der anbefales ved dagens første måltid. Og mere end halvdelen fik under 75 pct. af den mængde protein myndighederne anbefaler til morgenmaden.

Men patienter, der ikke er ernæret optimalt, har ofte øget indlæggelsestid, flere genindlæggelser, flere komplikationer og infektioner og mange andre negative parametre, der besværliggør sygdomsforløbet, så der var grund til at handle.

Protein er vigtig for genopbygning

Patienter har ofte et øget behov for protein på grund af deres sygdom - det kan være infektion, forbrændinger eller større operationssår, der skal hele op.

”Når man bliver sengeliggende, går der ikke lang tid, før man taber muskelmasse. Hvis du har store operationssår, der skal hele op, kræver det, at du får ekstra proteiner, for de er bygget op af proteiner. Får du ikke det, vil det gå langsommere,” siger Marie Nerup Mortensen, forskningsleder ved Centralkøkkenet på Aalborg Universitetshospital.

Morgenmaden er især vigtig for helbredelsesprocessen, da patienterne på dette tidspunkt ikke har indtaget føde i forholdsvis lang tid.

”Man har måske afsluttet aftenen med en småkage og en kop kaffe og får så morgenmad kl. 8 næste dag. Derfor er det et skidt udgangspunkt, hvis man ikke får tilstrækkelig energi og protein til morgenmad,” siger Marie Nerup Mortensen.

Morgenmaden kan gøre en forskel

Hun forklarer, at morgenmaden skal lægge en god bund, samtidig med at den ikke stjæler appetit fra de øvrige hovedmåltider. Køkkenet har haft succes med små anretninger, hvor man har tilsat ekstra protein eller energi til fødevarer. Fx skyr blandet op med flødeskum og havregrød kogt på mælk. Før det nye morgenmadskoncept blev introduceret på Aalborg Universitetshospital fik hver patient i gennemsnit 14 gram protein pr. morgenmåltid. Målet var at nå op på 20 gram protein. Målet blev nået ved med naturlig proteinberigelse og ekstra energi til maden.

”Morgenmaden er et overset måltid, men det er et måltid hvor man virkelig kan flytte noget,” siger Marie Kondrup Mortensen. Hun håber, at andre institutioner, der laver mad til sårbare grupper, kan bruge erfaringerne fra Aalborg Universitetshospital.

De gode mælkeproteiner

I Landbrug & Fødevarer er ernæringschef for mejerisektoren Merete Myrup Christensen begejstret for morgenmadsinitiativet på Aalborg Universitetshospital.

”Det er en virkelig god idé at fokusere på morgenmaden, når det handler om at styrke svækkede patienter. Samtidig er det ret imponerende, at det med relativt enkle midler er lykkedes for hospitalet at hæve patenternes indtag af protein ganske markant. Man kan kun håbe på, at initiativet breder sig til andre hospitaler og institutioner,” siger hun og fortsætter:

”Proteinrig kost spiller en afgørende rolle i genopbygningen af muskelmassen hos sygehuspatienter og ældre mennesker. Og når det gælder morgenmåltidet, er det oplagt at bruge mejeriprodukter, da mælkeproteiner har vist sig at være særlig velegnede til at restituere musklerne. Så den gode, gamle tradition med mælk, ost og syrnede mejeriprodukter på morgenbordet er slet ikke så tosset endda.”

Læs mere

Denne artikel er en versionering af en foodculture-artikel, som kan læses her.