01. januar 2016

Mindre mælk får smørpriser til at eksplodere

I Tyskland er prisen på smør i forbrugerpakninger fordoblet siden juli.

Den seneste tids opbremsning i den europæiske mælkeproduktion har generelt fået priserne på mejeriprodukter til at stige i løbet af de seneste måneder. Især smørprisen har taget et gevaldigt hop opad – både på verdensmarkedet og i Europa.

Således er den hollandske pris på bulksmør steget fra ca. EUR 2500/ton i midten af maj til EUR 4160/ton i denne uge.

Også prisen på detailpakket smør i Tyskland er de seneste uger steget voldsomt, fx steg prisen med 37 pct. fra uge 39 til 40 – fra EUR 3300/ton til 4520/ton, og dermed er prisen fordoblet siden begyndelsen af juli. Ganske vist er prisen faldet en smule i dag, men den er alligevel på det højeste niveau i mindst 16 år.

”Siden juni er mælkeindvejningen i Europa faldet, så den nu er nede omkring 2014-niveau, og dermed er udbuddet af mejeriprodukter naturligvis blevet reduceret. Samtidig stiger efterspørgslen efter smør altid i efteråret, og det er med til at presse smørpriserne ekstra kraftigt opad,” siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Niels Ole Nielsen.

Mindre smør på lager

I august måned faldt mængden af oplagret smør på private lagre for første gang i 2016. I løbet af årets første syv måneder voksede mængden fra knap 56 mio. kg til 102,2 mio. kg, hvorefter den i august blev reduceret til knap 97 mio. kg smør. Der ligger ikke smør på offentligt finansierede lagre.