01. januar 2016

Mejeriprodukter mindsker risikoen for overvægt blandt børn

Studier af 46.000 børn og unge viser, at risikoen for vægtproblemer falder med indtaget af mejeriprodukter.

En ny stor undersøgelse af sammenhængen mellem indtag af mejeriprodukter og fedme blandt børn og unge viser, at de børn, der spiser flest mejeriprodukter, har væsentligt lettere ved at undgå overvægt eller fedme. Faktisk er sandsynligheden for, at disse børn bliver overvægtige 38 pct. lavere. Samtidig viser undersøgelsen, at for hver daglig portion af et mejeriprodukt falder risikoen for vægtproblemer med 13 pct.   

’En stærk undersøgelse’

Den store meta-analyse er lavet på baggrund af 10 kohorte studier i blandt andet USA, Storbritannien og Sverige med tilsammen mere end 46.000 børn og unge, som er blevet fulgt i gennemsnitligt tre år. Undersøgelsen blev publiceret i det anerkendte tidsskrift European Journal of Clinical Nutrition den 10. februar, og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup Christensen, kalder det ’en stærk undersøgelse’.

”Det styrker resultatet, at det er en meta-analyse og dermed en sammenstilling af flere forskellige og uafhængige forskergruppers undersøgelser. Og så er undersøgelsen ekstra interessant, fordi den også kigger på langtidseffekten,” siger Merete Myrup Christensen.

Vigtigt at forebygge

Forskerne bag undersøgelsen pointerer, at det er vigtigt at forebygge overvægt og fedme i barndommen og ungdommen for at undgå livsstilssygdomme senere i livet.

Undersøgelsen er den første, der har undersøgt – og dokumenteret – en langtidseffekt af mejeriprodukter i forhold til overvægt og fedme i de unge år. Undersøgelsen giver dog ikke noget entydigt svar på, hvorfor mejeriprodukter har den positive effekt.

”Selv om vi ikke kender den præcise mekanisme bag resultatet, så viser undersøgelsen, at risikoen for vægtproblemer mindskes med hver portion mejeriprodukt, og det er rigtig interessant,” påpeger Merete Myrup Christensen.