01. januar 2016

Landbrugspakken var årets gode nyhed i 2015

ÅRSSKIFTE Regeringens landbrugspakke var et vigtig vendepunkt i 2015, der i høj grad vil blive husket for kvotestop og prisfald på mælk. Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard Madsen samler op på året, der gik, og giver et par bud på muligheder og udfordringer for mejeribruget i 2016.

Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard Madsen tøver ikke et sekund, da han bliver bedt om at udpege de mest centrale begivenheder for mælke- og mejerisektoren i det forgangne år.

”2015 vil blive husket for to ting: At kvoterne forsvandt efter i 31 år at have lagt rammerne for dansk og europæisk mælkeproduktion, og at afregningsprisen på mælk faldt gennem det meste af året,” siger han og tilføjer:

”Uheldigvis faldt de to begivenheder sammen, hvilket har fået nogle til at fejlagtigt konkludere, at kvotestoppet er den direkte årsag til prisfaldet. At vi kan løse problemet ved at indføre nye former for produktionsbegrænsning. Men så simpelt er verden ikke skruet sammen. Vi oplevede også meget lave priser under kvotesystemet.”

Landbrugspakke gav håndgribelige ændringer

For Steen Nørgaard Madsen er det vigtigt at holde sig for øje, at Danmark ligger i en af de regioner i verden, som har de bedste forudsætninger for at øge produktionen af mælk i fremtiden. Det bør vi udnytte, mener han. Blandt andet fordi det nu er blevet lidt nemmere at producere mere mælk på de danske bedrifter, siger han med henvisning til den såkaldte ’Landbrugspakke’, som regeringen fik vedtaget kort før jul. Pakken indeholder 30 nye initiativer, som har til formål at lette byrderne og styrke konkurrenceevnen i dansk landbrugs- og fødevareproduktion.

”Landbrugspakken er årets gode nyhed. Den markerer et vendepunkt. Omsider blev vi ikke bare hørt af politikerne, vi fik også nogle meget håndgribelige ændringer af vores rammevilkår. Her er virkelig grund til at glæde sig, og man kan kun håbe på, at landbrugspakken vil afføde andre, lignende initiativer. Fx en ændring af lov om hold af kvæg,” siger Steen Nørgaard Madsen og tilføjer: ”Pakken kommer ikke til redde erhvervet ud af den nuværende krise, men den er et stort og vigtigt skridt i den rigtige retning.”

Han understreger samtidig, at pakken ikke kun kommer landbruget til gode, men også indeholder en række fordele for industrien. Fx ekstra ressourcer til at få nedbragt ventetiden på eksportcertifikater, så danske mejeriprodukter hurtigst muligt kan komme ud på de eksportmarkeder, hvor de er afsat.

Vi skal være aktive i klimadebatten

2015 var også året, hvor der blev forhandlet en global klimaaftale på plads. ”Umiddelbart virker det som en fornuftig og afbalanceret aftale, som både prioriterer klima og landbrugsproduktion. Det er ikke en enten-eller, og jeg fornemmer, at der er sket et holdningsskifte i forhold til landbruget. I aftalen påpeges betydningen af en stabil og sikker forsyning af fødevarer, og det fremgår, at der skal findes klimaløsninger, der ikke sker på bekostning af produktion af fødevarer,” siger Steen Nørgaard Madsen.

Klima kommer i høj grad også på dagsordenen i det nye år, hvor EU-Kommissionen fremlægger et konkret udspil til implementeringen af EU’s klimapolitik.

”Det er meget vigtigt, at vi går aktivt ind i den debat. Vi skal selvfølgelig tage vores del af ansvaret for at sikre klodens klima, men vi skal samtidig stå fast på, at indsatsen skal ske på en intelligent måde, hvor man ikke bare lægger nogle firkantede reduktionsmål ned over alle. Dansk mælkeproduktion har allerede gjort en del på klimafronten og hører i al beskedenhed til blandt de mest klimaeffektive i verden, mens man i andre lande stort ikke har gjort noget som helst på den front.”

Sunde produkter til ældre

Sundhed bliver et andet emne, som vil være højt på dagsordenen i 2016, mener Steen Nørgaard Madsen.

”På sundhedsområdet har mejeribranchen i sagens natur masser at byde ind med. Vi er eksperter i at udvikle næringsrige, spændende og velsmagende produkter til en lang række forskellige situationer og målgrupper,” siger han og peger på en målgruppe, som vil vokse i de kommende år: De ældre. ”En del af de ældre har ikke særligt stor appetit og får ikke næring nok. Her har mejeribranchen en god mulighed for at dække et stigende behov.”

Økologien vokser

Sidste år var præget af en voksende interesse for økologi – blandt både forbrugere og mælkeproducenter. Den interesse bliver næppe mindre i 2016, mener mejeriformanden.

”Det bliver spændende at se, hvor mange der lægger om til økologisk mælkeproduktion i det nye år. Afregningsprisen på økomælk er i hvert fald attraktiv for mange lige nu, ligesom der er en rigtig god efterspørgsel på de økologiske mejeriprodukter både herhjemme og i udlandet,” siger han.

Markedet tilpasser sig

På det mere overordnede plan er mælkeproduktionen – både i Danmark og resten af verden – præget af lave afregningspriser. ”Jeg fornemmer, at priserne på de internationale mejerimarkeder er ved at have nået bunden. Dermed ikke være sagt, at vi i løbet af det næste halve år kommer op på afregningspriser på 3,30 kr./kg. Men jeg tror, at priserne kommer til at bevæge sig opad i løbet af 2016.” ”I New Zealand, som er storeksportør af mejeriprodukter til verdensmarkedet, forventer man et fald i mælkeproduktionen i den kommende tid. Samtidig er der stigende efterspørgsel på mejeriprodukter i flere lande og regioner af verden. Markedet tilpasser sig – det går den rigtige vej,” lyder det optimistisk fra Steen Nørgaard Madsen.