01. januar 2016

Hellere dialog end ny rekord

På søndag inviterer Landbrug & Fødevarer danskerne til Åbent Landbrug. Arrangørernes vigtigste mål er, at gæsterne får en god oplevelse.

Sidste år besøgte mere end 118.000 danskere en af gårdene under Åbent Landbrug, og det var mere end en fordobling af besøgstallet på fire år. Når arrangementet løber af stablen igen på søndag, er det dog ikke antallet af gæster, der er det vigtigste for arrangørerne.

”Vi har ikke som mål at sætte ny rekord. Det er vigtigere, at der kommer en god dialog, og at gæsterne får noget ud af besøget, for på den måde bliver det også en gevinst for hele erhvervet. Derfor har vi i år sørget for mere skiltning og flere dialogredskaber på besøgsgårdene,” siger projektleder på Åbent Landbrug Jan Morre.

Flest mælkeproducenter

Under titlen ’Hvor kommer maden fra’ inviterer 50 gårde fordelt over hele landet alle interesserede indenfor. 34 af gårdene har malkekvæg, og det er som regel disse gårde, der trækker flest besøgende. Ifølge Jan Morre kommer der typisk over 2.000 gæster hos hver mælkeproducent.

De 34 gårde leverer mælk til henholdsvis Arla, Them Andelsmejeri, Bornholms Andelsmejeri og Mammen Mejerierne.

Indblik i moderne landbrug

Det er Landbrug & Fødevarer, der koordinerer arrangementet, men der lægges også et stort arbejde i det hos en række lokale foreninger (som rekrutterer besøgsgårdene), virksomheder og selvfølgelig først og fremmest hos værterne på gårdene.

”Landmændene vil gerne fortælle om, hvad de laver, og vise at dyrene har det godt. Danskerne har jo ikke den samme nære og familiære relation til erhvervet som tidligere. Men de vil gerne vide, hvor maden kommer fra og få et indblik i moderne fødevareproduktion,” fortæller Jan Morre og tilføjer:

”De fleste gæster kommer fra byerne, men mange fra lokalområdet benytter også chancen for at kigge indenfor hos ’naboen’, og ofte er de lokale gode til at bakke op omkring det praktiske.”

Nyt spørgeskema

I år vil arrangørerne følge dagen op med blandt andet konkurrencer på Facebook, og som noget nyt vil gæsterne få udleveret et lille spørgeskema.

”Det skal give os et billede af, hvordan det har været at besøge den enkelte gård, og vi glæder os rigtig meget til at kunne bruge det som et redskab til at udvikle Åbent Landbrug fremover,” siger Jan Morre.

Gårdene under Åbent Landbrug kan besøges på søndag, den 18. september, fra kl. 10 til 16. Erfaringen viser, at mange børnefamilier kommer først på dagen, og at man med fordel kan vente til sidst på dagen, hvor der er mindst tryk på.

Læs mere om Åbent Landbrug og find den nærmeste gård her.