01. januar 2016

Fart på mælkestrømmen

Den danske mælkeindvejning lå i november 8,1 pct. over samme måned sidste år. Samlet set blev der produceret cirka 3 pct. mere mælk i 2015 end året før.

De danske mælkeproducenter har nu for alvor fået gang i produktionen, som hen over efteråret har ligget væsentligt højere end på samme tid sidste år. I oktober lå den således 7,1 pct. over oktober 2014, og i november var der et plus på 8,1 pct. For hele 2015 ser det ud til, at den samlede indvejning kommer til at ligge cirka tre pct. over 2014. I årets første 11 måneder lå mælkeproduktionen 2,6 pct. over samme periode i 2014, og selv om indvejningstallene for december først er klar i begyndelsen af februar, forventer chefkonsulent Niels Ole Nielsen, Erhvervsøkonomisk Analyse & Markedsstatistik, at den samlede stigning i indvejningen vil komme op på cirka tre pct., hvilket svarer til cirka 150 mio. kg mælk. ”Stigningen skal ses i lyset af, at produktionen var meget lav i begyndelsen af året, efter at mange mælkeproducenter havde foretaget en kraftig opbremsning som følge af den lave mælkepris og for at begrænse deres kvoteoverskridelse. Efter at kvoterne blev frigivet den 31. marts 2015, tog det derfor tid, inden mælkeproduktionen kom op igen,” siger Niels Ole Nielsen. I april lå indvejningen således under april 2014, men derefter har den været støt stigende.

Se graf med mælkeindvejning i Danmark i 2014 og 2015 (pdf)

Stor spredning i EU

Danmark er dermed et af de EU-lande, der har bidraget til en samlet stigning i EU's mælkeproduktion. For årets første 10 måneder lå den samlede indvejning i EU 1,3 pct. over samme periode sidste år, og Niels Ole Nielsen mener, at den vil nærme sig 2 pct., når tallene for årets sidste to måneder kommer med. Det er især Irland og Holland, der trækker tallet op. I Irland ligger mælkeproduktionen for januar til oktober 11 pct. over samme periode 2014, men ligesom i Danmark er produktionen først begyndt at stige efter kvoteophøret, og i oktober lå den 26 pct. over oktober 2014. Hollænderne ligger for årets 11 første måneder 6 pct. over 2014. Tyskland og Frankrig ligger til gengæld tæt på sidste års niveau, og flere EU-lande har oplevet en beskeden stigning, mens andre lande, fx Italien, har oplevet et fald i forhold til 2014.

EU trækker global stigning

Uden for EU’s grænser ser det ud til, at USA i 2015 har fået godt 1 pct. ekstra mælk i forhold til året før, mens indvejningen i New Zealand er faldet mellem 1 og 2 pct. i årets 10 første måneder. ”Lige nu er det EU- landene, der hiver den globale mælkeproduktion op, hvor det tidligere har været de andre mælkeproducerende lande,” siger Niels Ole Nielsen. Han regner med, at produktionen i EU – herunder Danmark – fortsat vil øges i 2016. ”Mælkeproducenterne vil nok ikke træde på bremsen, men de høje procentvise stigninger, vi har set de seneste måneder, vil formentlig blive reduceret,” slutter han.

Tal for den danske indvejning vil blive opdateret hver måned på mejeri.lf.dk.