01. januar 2016

Britisk ost vinder international mejeridyst i Herning

En lagret cheddar sikrede det britiske Arla-mejeri Taw Valley Creamery sejren i ostekategorien under International FOOD Contest. Det er andet år i træk, at mejeriet vinder.

På Arla-mejeriet Taw Valley Creamery i Devonshire i det sydlige England har de styr på det der med at fremstille ost, der smager af noget. For andet år i træk løb en af mejeriets langtidsmodnede oste med sejren i den internationale mejeridyst i Herning: En lagret cheddar på to kg med navnet ’Tickler’ slog konkurrenterne af banen. Sidste år vandt mejeriet med en ’Taw Valley Signature’ - ekstra lagret cheddar.

Graham Nichol, Cheese Qaulity Manager i Arla UK, modtog prisen på vegne af Taw Valley Creamery.

”Det er fantastisk, det her,” sagde han efterfølgende. ”Og jeg ved, at folkene på Taw Valley Creamery bliver vilde af begejstring, når jeg om lidt ringer og fortæller dem nyheden. Mejeriet vandt tidligere i år det britiske cheddar-mesterskab (Grand Prix for Mature Cheddar, red.), så 2016 tegner til at blive et fantastisk år for dem. Men de har fortjent det, de er virkelig dygtige til at lave cheddar.”

I de øvrige mejerikategorier vandt Holstebro Mejeri det internationale smørmesterskab med en usaltet Lurpak 400 g til det arabiske marked, mens en UHT-fløde med 36 pct. fedt sikrede Esbjerg Mejeri årets mesterskab i konsummælkskategorien.

Gourmet-ost med dansk whisky

Der deltager 10 lande i årets udgave af den internationale mejeridyst, hvor omkring 1.500 forskellige mejeriprodukter i løbet af mandagen er blevet bedømt af fagdommere fra mejeribranchen. Her er det først og fremmest produkternes tekniske kvalitet – om produktet er fremstillet efter forskrifterne - dommerne kigger efter.

Ved siden af denne konkurrence blev der traditionen tro også dystet om Mejeribrugets Gourmetpris, hvor det er kokke, madskribenter og bloggere, som står for bedømmelsen. Her går man efter den ganske særlige smagsoplevelse, og i dette års dyst markerede Arlas Unika-serie sig med sejre i tre ud af fire produkter. Et af vinderprodukterne er Troldhede Mejeris dehydrerede skimmelost ’Sirus’ tilsat dansk whisky fra Stauning, som blev nummer et i kategorien ’blød ost’.

Naturmælk vandt for tredje år i træk konsumkategorien. Denne gang med en biodynamisk hø-mælk – sidste år var det en jersey hø-mælk, som sikrede det sønderjyske økomejeri sejren.

Vindersalami fra Slagter Munch
I konkurrencen for de øvrige fødevarer – også kaldet FOOD-kategorien – vandt Slagter Munch årets mesterskab i ’kød og fjerkræ’ med en Umbria salami.

Vinder i kategorien for fiskeprodukter blev Centralrøgeriet med ’Fynbolaksen’, mens Skærsøgaard for andet år i træk løb med sejren i vin-kategorien. Denne gang med en ’Don Brut’.

Vindere i de forskellige konkurrencer under International FOOD Contest 2016:

International DAIRY Contest

Ost: Mejeri: Taw Valley Creamery, UK Produkt: Tickler (lagret cheddar) 2.000 g
Smør
: Mejeri: Holstebro Mejeri Produkt: LURPAK Arabisk 400 g usaltet
Konsummælksprodukter
: Mejeri: Esbjerg Mejeri Produkt: Fløde 36% Arla 1.000 ml UHT

Mejeribrugets Gourmetpris
Smør

Mejeri: Arla Foods, Holstebro Mejeri
Produkt: Unika med Læsø sydesalt – 450 g
Dommerkommentarer: Flot udseende. Et velsyret produkt, som er rig på smag, og hvor saltet er fint fordelt i smørret.

Andre mejeriprodukter

Mejeri: Naturmælk Produkt: Biodynamisk Hømælk
Dommerkommentarer: Et levende produkt som giver brugeren mange smagsnuancer, og hvor man kan smage, at den ikke er standardiseret.

Hård ost

Mejeri: Arla Foods, Tistrup Mejeri
Produkt: Unika Havgus Øko
Dommerkommentarer: En meget fin smag, hvor man hele tiden oplever nye toner, og hvor konsistensen er cremet og dermed smelter godt i munden.

Blød ost

Mejeri: Arla Foods, Troldhede Mejeri
Produkt: Sirius med Whisky
Dommerkommentarer: En veldefineret og sødmefuld smag, som man kan smage i lang tid. En levende ost.

FOOD-kategorien (øvrige fødevarer) - IFC Award
Fisk: Fynbolaksen fra Centralrøgeriet
Honning: Klokkelyng Honning fra Naturpark Thy
Vin: Dons Brut fra Skærsøgaard
Frugt og grønt: Estragon Mayonnaise fra Mayoriet
Kød og fjerkræ: Umbria Salami fra Slagter Munch
Øl: Skolder fra Bryggeriet Frejdahl